Српска дијаспора обнавља учионице у Невесињу

Ж. Домазет, М. латиновић
Српска дијаспора обнавља учионице у Невесињу

Сарајево, Невесиње - Да они који су током ратних сукоба напустили просторе БиХ не заборављају свој завичај показују и исељеници из Српске који живе у Ванкуверу.

Тако су у удружењу "Млади Срби Ванкувера" дошли на идеју да организују хуманитарно вече и новац пошаљу својим вршњацима у РС. Одлучили су да то овог пута буде Средња школа "Алекса Шантић" у Невесињу. Подржало их је више од 250 гостију, који су даровали 10.000 канадских долара (нешто више од 13.000 марака).

- Помоћ је потребна у сваком дијелу наше отаџбине. Али највећи утисак на нас су оставиле слике школе у Невесињу: напукли прозори, попуцала фасада, оронуо намјештај и пећи на дрва у ћошку застарјелих учионица. Жеља да помогнемо постала је још јача када смо сазнали да ђаци постижу завидне резултате на такмичењима - каже организатор скупа Саво Ковач и додаје да су математичари ове школе најзаслужнији што се име херцеговачког градића Невесиња нашло и на страницама прослављеног Оксфорда.

Ковач каже да млади из Ванкувера желе да њихови вршњаци уживају бар дио оног што они имају у својим школама.

- Биће нам драго да ова симболична помоћ бар мало поправи услове школовања вриједних ученика невесињске средње школе и да их охрабри сазнање да њихови вршњаци мисле на њих иако их дијеле хиљаде километара - нагласио је Ковач.

Он је најавио да ће бити организоване сличне активности.

- Желимо да промовишемо и дружења младих који одрастају у овом поднебљу, да учврсте нашу традицију, да сачувају везе са нашом домовином и да подрже своје вршњаке на просторима наше српске матице - рекао је Ковач.

Директор школе Вукан Братић не крије задовољство што ће бар неколико учионица, послије готово 20 година, колико није улагано у ову школу, засијати у пуном сјају.

- Захвалан сам нашим пријатељима из Ванкувера што су нас се сјетили. Ово је изузетна прилика да побољшамо амбијент у којем свакодневно нова знања стиче 580 ђака - рекао је он.

Додао је да ће школа ускоро покренути процедуру у вези са  набавком намјештаја и подова, како би обновили учионице.

- Договорили смо са нашим пријатељима у Ванкуверу да нам не шаљу новац, већ да ми по завршетку радова пошаљемо њима рачуне и да новац директно уплате предузећима код којих будемо набављали материјал - рекао је Братић.

Учесници

На хуманитарној приредби наступиле су двије фолклорне групе из Ванкувера - "Млада Србадија" и "Завичај".

Сви учесници програма, као и професионални музичари, наступали су бесплатно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана