Српкињама да кажемо свака част

Срна
Српкињама да кажемо свака част

ШАМАЦ - Српска жена је кроз вијекове давала све за своју породицу, дјецу и радила на томе да образује поколења, а при томе њен положај није био лак, изјавила је вечерас у Шамцу историчар Маја Видовић на предавању “Улога и положај српске жене кроз вијекове”.

Видовићева, која је предсједник Клуба историчара “Посавина” у Шамцу, каже да су ову тему одабрали јер сматрају да се о женама кроз историју не указује кроз шта су све оне пролазиле како би имале садашњи статус и зато о томе треба више говорити.

На предавању је представљена синтеза како је текао процес од досељавања Словена на просторе Балканског полуострва, па све до савременог доба.

“Српској жени треба да скинемо капу и кажемо жсвака частж када погледамо кроз шта је све прошла и како се према њој односило, а она је то опет на својим леђима изнијела. Дошла је до тога да добије статус равноправности са мушкарцима”, каже Видовићева.

Историчар Зорана Праштало, апсолвент на Универзитету у Бањалуци, каже да су прошле године она и Видовићева, са колегиницом Недељком Видић, написали рад на ову тему у оквиру научног скупа који се обиљежавао на Универзитету у Бањалуци, а то су ове године поводом Сретења хтјели да прикажу Шамчанима.

Предавање су поводом Сретења организовали Клуб историчара “Посавина” у сарадњи са Центром са културу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана