Српчанке традицију преносе на будућа покољења

Д. Ј.
Српчанке традицију преносе на будућа покољења

СРБАЦ - Чланице Удружења жена из Српца пренијеле су ученицима подручне школе “Доситеј Обрадовић” из Кукуља традицију израде чувеног змијањског веза, да би ово културно насљеђе, које је препознато и у свијету, сачували од заборава.

У тематској радионици, која је организована у школи, учествовали су ученици првог, другог и четвртог разреда који похађају секцију “Покажи шта знаш” у оквиру које се кроз разне садржаје подстиче љубав према традицији и развијају моторичке способности.

Директорица школе Силвана Секулић каже да су дјеца показала велику жељу да савладају технику израде овог вриједног умјетничког дјела, које се 2014. године нашло и на листи нематеријалне свјетске баштине УНЕСКО-а.

- Иако су у данашње вријеме окренути мобилним телефонима и друштвеним мрежама, млади су све више опредијељени за очување наше културе и традиције и трудимо се да им кроз овакве радионице усадимо праве вриједности - рекла је Секулићева.

Гордана Ивковић из Српца бави се везом и хеклањем од најраније младости, а технику израде змијањског веза самостално је савладала прије три године. Након одласка у пензију највећи дио слободног времена посветила је креативном раду дружећи се са женама са којима има слично интересовање.

- Још као дјевојка вољела сам да везем. Тада су модерни били Вилерови гоблени, који су били права умјетност. Захтијевали су много труда и за израду таквог гоблена средње величине је требало и по неколико мјесеци. Куповани су квалитетни конци и платна, јер је од тога, поред вјештог веза, зависио коначан изглед гоблена - рекла је Гордана.

Предсједница Удружења жена Србац Весна Смиљанић каже да су сличну радионицу организовали почетком године када су ђаке из србачке основне школе учили како се израђују крпене лутке, а организовали су и радионицу израде козметичких производа за дјецу са посебним потребама из удружења “Извор”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана