Српчанка осмислила јединствену методу релаксације: Уз тијело јачају и менталне вјештине

Дејан Јовичић
Српчанка осмислила јединствену методу релаксације: Уз тијело јачају и менталне вјештине

СРБАЦ - Неуробик, техника вјежбања мозга коју су прије двадесетак година утемељили британски неуролози Лоренс Кац и Менинг Рубин, а коју је латино плесовима оплеменила Српчанка Викторија Савановић, показао се као фантастична релаксација у времену брзог живота.

Циљ неуробика је да кроз вјежбање подстиче раст нових неуронских веза у различитим дијеловима мозга, а Савановићева, која је иначе магистар плеса, је овај процес комбиновала са латиноамеричким и другим плесовима.

- Ријеч је о својеврсној неурогимнастици која побољшава координацију покрета, визуелну и слушну меморију и концентрацију, што је нарочито корисно младима у периоду учења и сазријевања. Како би се ојачале везе између двије мождане хемисфере, потребно је лијевом руком обављати једне, а десном руком друге покрете. За то вријеме морају се пажљиво гледати обје руке и уз то пратити ритам и плесни корак - истакла је Савановићева.

Овакав концепт сама је осмислила и направила програм који пробно изводи већ два мјесеца са групом полазника из Дервенте, а резултати су, како каже, одлични.

- Показало се као веома корисна ствар јер не само да побољшава моторику, говор и концентрацију већ служи и као фантастична релаксација. Моји полазници су изјавили да се након вјежби одлично осјећају, мање заборављају и почели су брже мислити - рекла је Савановићева која планира да ускоро покрене и секцију неуробика у Српцу коју у ће се моћи уписати све старосне категорије, а најмлађи узраст је шест година.

У данашњем времену, када смо притиснути гомилом обавеза на послу и код куће, дешава се да упаднемо у свакодневну рутину, што утиче на наше расположење, концентрацију и памћење и смањује укупан квалитет живота, а да бисмо то спријечили, потребно је редовно стимулисати мождане активности. Свјетски стручњаци који практикују неуробик дају бројне савјете за побољшање грађе и функције мозга, попут прања зуба и писања супротном руком, ходања босим ногама или затворених очију, мијењања трасе на путу до посла или школе, промјене мјеста за столом, рјешавања енигматике и слично како би се активирала сва чула и дијелови мозга који се иначе не укључују у обављање задатака.

- Рутинске активности су постале толико аутоматске да захтијевају од мозга све мањи ангажман и зато је потребно непрестано јачати менталне способности. Неуробик се све више практикује у свијету, а увођење плеса као једне од метода која се, према мојим сазнањима, још није примјењивала, чини га јединственим у сваком погледу - истакла је Савановићева.

“Ритам”

Викторија Савановић је већ 27 година тренер у Плесном клубу “Ритам” у Српцу и 18 година је међународни судија плеса на такмичењима под окриљем Свјетске плесне федерације (WDSF). Судила је на неколико европских, свјетских и државних првенстава, прошла готово читаву Европу и бројне азијске земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана