Српчанка Николина Бабић, најбољи студент фармације бањалучког Медицинског факултета: Снови се остварују и у Српској

Дејан Јовичић
Foto: Д. Јовичић

СРБАЦ - Знање које сам стекла током петогодишњих студија планирам да примијеним у Републици Српској јер сматрам да овдје постоје добри услови да се млади људи усавршавају и заснују своју породицу.

Прича то за “Глас Српске” Николина Бабић из Ножичког код Српца, добитница Златне значке и Плакете за најбољег студента фармације на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци.

По завршетку студија у септембру ове године, које је окончала са просјеком 9,08, Николина је одмах добила посао у једној од бањалучких апотека и, како каже, јако је срећна што има прилику да се доказује у струци.

- Фармација је јако лијепа професија и пружа велики избор, од савјетовања пацијената, преко рада у лабораторијама, разним клиничким испитивањима, до бављења нутриционизмом и слично. То ме и опредијелило да упишем овај смјер - каже Николина.

Од 70 пријављених кандидата била је међу пет најбољих 2016. године на пријемном испиту. Кроз цијело основношколско образовање у Ножичком и гимназији у Српцу била је вуковац, а учествовала је и на такмичењима из математике, физике, енглеског језика и историје, гдје је освојила бројна признања.

- Уложила сам много труда током свог школовања. Вјеровала сам у себе, а резултати су дошли сами. Сада ми је жеља да подигнем знање на виши ниво, што је велики изазов јер живот човјека у савременом свијету није лак. Моја жеља је да то буде у Републици Српској. Не планирам напустити земљу и желим да упишем докторске студије како бих се додатно усавршила и помогла опште здравље нашег становништва - истакла је Николина.

Она сматра да млади прије одласка у иностранство морају прво сагледати прилике које им се нуде у њиховој земљи.

- Тежи се бољем животу и одласку у веће градове, али може се и овдје лијепо живјети. Младима са високом, али и средњом стручном спремом потребно је омогућити запослење у струци, што је задатак локалне заједнице. И омладина се такође мора више активирати. Доста се урадило у посљедње вријеме у мом селу уређењем школе, изградњом новог пута и слично, а за похвалу је ангажман чланова удружења “Моје Ножичко” јер се заиста труде да промовишу останак младих на селу - сматра Николина.

Награда општине

За остварене резултате током школовања и студија Николина Бабић је добила Награду општине младима на прослави Дана и крсне славе општине Србац половином октобра ове године. Осим плакете, уручена јој је и награда у износу од 500 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана