Српчанка Александра Дринић једина средњошколка у сталном радном односу: Петице у гимназији ниже и уз посао у пекари

Дејан Јовичић
Српчанка Александра Дринић једина средњошколка у сталном радном односу: Петице у гимназији ниже и уз посао у пекари

СРБАЦ - Стицање радних навика од најмлађих дана је кључ успјеха за правилно одрастање и суочавање са будућим животним изазовима, што је на вријеме схватила србачка гимназијалка Александра Дринић, која стиже да испуни школске обавезе и уз то заради плату као једина средњошколка у сталном радном односу.

Александра похађа трећи разред гимназије Центра средњих школа “Петар Кочић” у Српцу и одличан је ученик, а прилику да дође до властитог џепарца пружила јој је пекара “Сунце”, у којој је запослена већ неколико мјесеци.

- Прије почетка љетног распуста рекла сам оцу да желим да радим и замолила га да се распита да ли се негдје траже радници. Желећи да ме заштити, одговарао ме је од те идеје. Немам потребу да радим, родитељи ми све обезбјеђују, али без обзира на то, била сам одлучна у намјери да зарадим свој први новац и пријавила сам се на неколико мјеста. У истом дану су ме позвала два послодавца, а ја сам изабрала пекару - каже ова осамнаестогодишњакиња.

Својим трудом је стекла повјерење послодавца, тако да је брзо стигло рјешење за стални радни однос на четири сата, што ју је веома обрадовало. Иако има бројне дневне обавезе, успијева све да заврши на вријеме. Свакодневно устаје у 6.30 часова и одлази у школу, након тога на посао, а потом одлази кући и учи.

- Трудим се да имам што боље оцјене, јер ми је отац рекао да школа мора бити на првом мјесту. Обећала сам да ће бити тако и трудим се да испуним обећање. Имам подршку професора, али то не искориштавам, посао је мој избор, а не изговор за неке друге ствари - каже Александра.

Иако су јој неки вршњаци упућивали негативне коментаре и подсмијавали се, то је није дотицало. Додаје да је брзо стекла радну навику и ништа јој од обавеза на послу није тешко. Жели што више научити, јер радно мјесто не планира ускоро да напусти. Задовољна је платом, а успјела је и да уштеди дио новца.

- Своју прву плату сам потрошила на неке ситнице и поклоне драгим особама, а након тога сам почела да штедим. Положила сам возачки испит и купила ауто, највећим дијелом од свог џепарца, али су мало помогли и родитељи - прича Александра.

Поред посла и одличних оцјена воли да учити стране језике, а посебну пажњу јој је привукао кинески језик.

- У основној школи сам ишла на курс енглеског и имам положен Б1.2 ниво. У средњој школи ми се указала прилика да учим кинески. Прошла сам курс и у Бањалуци положила ХСК2 ниво, а на регионалном такмичењу из кинеске културе сам освојила друго мјесто - каже Александра.

Планира да се упише на факултет, а ако буде у могућности, покушаће да задржи посао, јер је, како каже, предиван осјећај зарадити своју плату да не би морала од родитеља да тражи новац за ситнице које су јој потребне.

- Моји послодавци су дивни људи и захваљујем им се што су ми пружили шансу за посао и указали повјерење. Колеге су такође коректне и помажу ми да доста тога научим и постанем равноправан члан колектива - каже Александра.

Послодавац

Директор пекаре “Сунце” Горан Грабовац похвалио је Александрину одлучност да сама зарађује и истакао је да је вриједна радница која обавезе схвата озбиљно, иако је још средњошколка. Пекара “Сунце” је отворена 1997. године као породична фирма са пет радника, а данас их запошљава 51. На дневном нивоу производи се око 11.000 јединица разних производа који се дистрибуирају широм бањалучке и добојске регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана