Српчанин Живко Савић природне љепоте истражује на педалама

Дејан Јовичић
Српчанин Живко Савић природне љепоте истражује на педалама

СРБАЦ - Љубав према природи и здравом начину живота Српчанин Живко Савић спојио је са бициклизмом, којим се рекреативно бави већ четири године, а учествујући на разним маратонима и тркама остварио је и запажене резултате.

Радне дане проводи у једној банци у Српцу, гдје је директор, а слободно вријеме најчешће прекраћује возећи бицикл, што је за њега истински одмор за дух и тијело. 

- Боравак у природи и осјећај слободе и испуњености док возите бицикл опредијелио ме да се почнем бавити овом врстом рекреације, а у жељи да упознам нове градове и људе, понајприје своју земљу, кренуо сам да возим и дуже релације - прича Живко.

Седмично одради барем три мања и један већи тренинг од 150 и више километара, а викендима често учествује у такозваним бреветима од 200 километара.

- С временом сам почео повећавати километражу па сам тако прошле године у истој сезони успио одрадити комплетну серију од 200, 300, 400, 600 и 1.000 километара и освојити признање "Super Randonneur" које додјељује кровна бициклистичка организација "Audax Club Parisien" из Париза - каже Савић.

Двије године заредом возио је ултрамаратоне дуге 1.200 километара, а на једном од њих под називом "B-Hard Ultra Race&Brevet", који је прошао кроз БиХ прије неколико дана, у укупном поретку у Б-1.200 категорији заузео је четврто мјесто. Учествовали су, како каже, и неки од најбољих свјетских бициклиста Cristopf Strasser и Robert Muller.

- Обишли смо Козару, Купрес, Мостар, Требиње, Сутјеску, Вишеград, Јахорину, Бјелашницу и Влашић и још једном се увјерили да су љепоте наших крајева неприкосновене у овом дијелу Европе. То има немјерљив туристички значај јер на оваквим маратонима углавном учествују инострани бициклисти који у својим земљама преносе приче о нашим природним богатствима - каже Живко који је ту дионицу одвезао за 90 сати и 14 минута.

Кроз бревет, за који каже да је истински тест издржљивости и помјерања сопствених граница, обишао је и Боку которску, Херцег Нови, Дубровник, Фрушку гору и друге туристичке локалитете у бившој Југославији, а посебне емоције га вежу за трку "Срце Мотајице" која је прошла кроз Бардачу и поред манастира Осовица у његовом родном Српцу.

- Волим истраживати нове културе, али и друге бициклисте упознавати са нашим обичајима. Оно што посебно карактерише овакве спортске догађаје је дружење које се организује након трке и тај вид повезивања и зближавања има највећи смисао у цијелој овој причи - рекао је Живко.

Србачки бициклиста ових дана се опробао и на државном првенству Републике Српске и БиХ које је одржано на аутодрому у Залужанима, гдје је наступајући за један клуб из Бијељине освојио друго мјесто, а два пута је учествовао и на Купу Србије, гдје му је седмо мјесто било најбољи пласман.

Оно што ће бити круна свих досадашњих изазова је ултрамаратон Париз - Брест - Париз, гдје се успио квалификовати и за који каже да је "мајка свих трка".

- То је једна од најстаријих бициклистичких трка која има и највећи углед у свијету и велика ми је част да сам уопште добио прилику да на њој учествујем. Почиње 20. августа и већ увелико се припремам. Пласман ми није важан, већ сама чињеница да ћу стати раме уз раме са највећим свјетским бициклистима - истиче Живко.

Опрема

Иако се не бави професионално бициклизмом, Живко Савић каже да је за учешће на маратонима и тркама потребно доста улагања, од квалитетних шорцева, патика, дресова, па све до доброг и поузданог бицикла.

- Набавио сам бицикл који је прилагођен мојим мјерама, веома је лаган, тако да и дуге вожње постају уживање у правом смислу ријечи - каже Живко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана