Српчанин Небојша Вученовић осваја планинске врхове упркос хендикепу

Дејан Јовичић
Српчанин Небојша Вученовић осваја планинске врхове упркос хендикепу

Србац - Младић са посебним потребама Небојша Вученовић из Српца, и поред физичких недостатака, успјешно осваја планинске врхове широм Српске, ФБиХ и Србије, а недавно је остварио свој лични рекорд попевши се на Маглић на надморској висини од 2.386 метара.

Небојша је учествовао на традиционалном Видовданском успону на Маглић, који је одржан од 28. до 30. јуна, са осам чланова Планинарског друштва “Видета” из Српца, а да је ријеч о правом подвигу свједочи и то да неки од његових пријатеља нису успјели да савладају тај планински успон.

- Поход на Маглић за мене је био прави изазов јер је ријеч о захтјевном успону са каквим се до сада нисам суочавао. До сада сам се пењао на око 15 планина, а највиши врхови које сам освојио били су Мали Виторог на висини од 1.747 метара и Димитор, чији се највиши врх налази на 1.483 метра надморске висине. Успјешно сам савладао и ову препреку након девет сати пјешачења и пређених 16 километара - рекао је Небојша.

Његов први поход био је управо на планини Димитор, када је одлучио да испуни жељу за 30. рођендан и освоји неки планински врх. Од тада до данас, члан је србачке “Видете” већ шест година и до сада је препјешачио више од 300 километара иако има 80 одсто тјелесног оштећења и 90 одсто инвалидности.

- Први пут је било веома тешко, падао сам и дизао се, али сам увијек долазио до циља. Не одвајам се од свог планинарског штапа, са којим сам походио врхове Мотајице, Козаре, Озрена, Мањаче, Влашића и других планина у окружењу. Волим природу и чист ваздух. То ме мотивише да дајем све од себе - каже Небојша, који је годинама редован учесник и традиционалног марша стазама егзодуса на Возући у дужини од 22 километра.

Како каже, за њега нема одмора јер се већ припрема за традиционалну Петровданску трансверзалу на Мотајици, која ће бити одржана у недјељу, када ће се попети на највиши врх Градину, на 652 метра надморске висине, и прећи стазу дугу 14 километара.

Овај храбри и пожртвовани младић претрпио је тешку повреду главе у дјетињству, због чега отежано хода и има паралисану десну руку, али га то није спријечило да буде друштвено активан у сваком погледу.

Учествовао је у бројним волонтерским акцијама и за протеклих 14 година одрадио више од четири хиљаде волонтерских сати.

Објавио је властиту књижевну збирку, у којој се налази око 400 старих народних пјесама, изрека и пословица, а за свој допринос у локалној заједници Небојша је 2013. године добио Награду општине младима на прослави Дана и крсне славе општине Србац.

Производња сапуна

Небојша Вученовић је прије двије године остварио свој сан и уз помоћ Омладинске банке Србац покренуо производњу сапуна од козјег млијека, чиме је доказао да хендикеп није препрека за успјех.

- Веома сам срећан што ми је Омладинска банка дала прилику да реализујем своју идеју и што је изабрала мој пројекат као један од три најбоља међу 127 пројеката из цијеле БиХ, тако да сам га представио на регионалном такмичењу у Колашину, уз пројекте из Србије, Македоније, Црне Горе и Албаније - каже Небојша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана