Српчанин Марко Миљевић један од најбољих студената Универзитета Констанц

Дејан Јовичић
Српчанин Марко Миљевић један од најбољих студената Универзитета Констанц

СРБАЦ - Квалитетно образовање је кључ успјеха и напретка сваког друштва, а улагање у лични и професионални развој представља најважнију инвестицију за будућност, што својим примјером потврђује млади Српчанин Марко Миљевић, који је са просјеком 9,5 један од најбољих студената Универзитета Констанц у Њемачкој на смјеру политика и јавна администрација.

Марко већ двије године похађа Универзитет Констанц за који се опредијелио, јер се по престижној Шангајској листи најбољих свјетских универзитета налази на првом мјесту факултета за политичке науке у Њемачкој и на 36. мјесту у свијету.

- Оно што чини посебним овај смјер су научне методе, као што су статистика и економетрика, а велики фокус је стављен на најновија научна истраживања и практичан рад. Такође је наглашен и менаџмент, за оне који теже ка приватном сектору. Многи кадрови са овог универзитета су заступљени у невладином, приватном и државном сектору и то је било кључно за мој избор - рекао је Марко.

Његови интереси, између осталог, су политичка економија, историјски институционализам и демократске науке, а амбиције су му да стекне титулу доктора наука и допринесе научном развоју и креирању нових идеја.

- Прије годину дана сам добио понуду од професорице Кристине Цубер да радим као асистент на пројекту “Стручна анкета о етнонационализму у партијској конкуренцији”, гдје прикупљам податке за државе бивше Југославије. Асистирао сам и на пројекту “Административна неједнакост у процесуирању захтјева за њемачко држављанство”, а од марта до септембра обављаћу праксу у Фондацији “Фридрих Еберт” у емпиријском истраживачком одјељењу гдје се спроводе разна друштвена истраживања - истакао је Марко.

Ова фондација недавно му је одобрила мјесечну стипендију у износу од 970 евра, а ослобођен је и плаћања школарине у износу од 1.500 евра за студенте које долазе ван ЕУ, јер Универзитет Констанц има посебан програм који бира надарене стране ученике.

С циљем додатне едукације Марко је недавно отпутовао у Мадрид, гдје похађа пети семестар на Универзитету Карлос Трећи, пошто је обавеза свих студената на овом смјеру да одраде Ерасмус семестар на иностраном факултету.

- Мадрид је прелијеп, модеран град који има огромну културну понуду, због чега сам га изабрао као своје мјесто за размјену. Као некоме из малог мјеста, било ми је веома важно да у једном тренутку направим искорак у велику заједницу, што за сад иде веома успјешно и без проблема - каже он.

Да се ради о несвакидашњем таленту који је свестран на многим пољима, Марко је показао још у најмлађим данима. У основној школи је био ученик генерације, а у средњој је такође био вуковац и учествовао на регионалним такмичењима из математике и информатике и републичком такмичењу из физике.

Дугогодишњи је волонтер омладинских, невладиних и хуманитарних организација. Три године је похађао Музичку школу “Владо Милошевић” у Бањалуци, шест година је активно тренирао латиноамеричке и стандардне плесове, а глумио је и у десетак представа у двије аматерске позоришне трупе.

- У слободно вријеме бавим се и тетовирањем, које је моја велика љубав, а ову вјештину савладао сам у студију свог оца Љубомира у Српцу. И током студирања двије године сам радио као “тату” умјетник у студијима у Констанцу и планирам да то и даље остане мој хоби - каже Марко.

Домаћи терен

Марко Миљевић сматра да у друштвено-политичком смислу у Републици Српској и БиХ има доста потенцијала, али и простора за напредак.

- Оно што би требало учинити је повећати транспарентност у државним институцијама и ниво јавних инвестиција, посебно у обновљиве изворе енергије, остварити већу независност бирократског апарата од политичке сфере, субвенционисати повратак домаћих стручњака из иностранства, остварити дигитализовану демократију, проширити стручни кадар у државним агенцијама и институцијама и активно заступати етничко помирење међу конститутивним народима - истакао је Марко.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана