Српчанин у Сави упецао сома тешког 72 килограма, борба са грдосијом трајала сатима

Дејан Јовичић
Српчанин у Сави упецао сома тешког 72 килограма, борба са грдосијом трајала сатима

СРБАЦ - Јак ударац у чамац био је знак да сам закачио крупну рибу, али нисам ни слутио да ћу на површину извући грдосију.

Овако је, још под утиском, започео причу о свом доживљају Српчанин Душко Векић који је, пецајући током васкршњих празника са пријатељем Кристијаном Пантелићем, уловио сома тешког 72 килограма и дугачког 255 центиметара.

Капиталца, каквим би се могли поносити и много искуснији риболовци, упецао је на варалицу, а користио је штап ДАМ на коме је био “хипрон” 0,18 милиметара.

- Нисмо ни планирали ловити сома, налетио је случајно. Осјетили смо јак удар, што је био знак да се закачило нешто крупно. Једва смо задржавали штап у руци. Сом је вукао наш чамац најмање четири километра низводно, а борба је трајала пуна три сата. Код оближње шљункаре су нам локални рибари помогли да изморену рибу извучемо на површину - рекао је Душко.

Овај младић члан је Спортско-риболовног друштва (СРД) “Бистро”, а риболовом се бави од пете године.

- Било је до сада свакаквих улова, али ни близу као што је овај - каже усхићени Душко.

И његов пријатељ Кристијан Пантелић може се похвалити већим трофејима. Прошле године је пецајући на језеру Ламинци код Градишке уловио капитални примјерак шарана од 19,2 килограма, какав се ријетко виђа на овим просторима.

- Ловио сам и шаране до 15 килограма у Српцу, али и друге крупније рибе као што су амур од 16 и смуђ од пет и по килограма. Све што знам о риболову научио сам од дједа Ненада Крејића који је важио за једног од најбољих србачких риболоваца - рекао је Кристијан.

Иако је Србац одувијек био познат по богатству вода и организованом спортском риболову, у задњих годину дана порастао је број риболоваца који се могу похвалити капиталним примјерцима.

Међу врсним србачким риболовцима је и Небојша Шарић из Каоца који је у задњих годину и по упецао чак три сома капиталца, од 15, 20 и 33 килограма.

- Знао сам да у србачким водама има још већих сомова и вјерујем да ћу ускоро и ја оборити лични рекорд. Риболовом се бавим више од три деценије и уловио сам на десетине крупнијих примјерака, а ситније не могу ни избројати. Упецао сам смуђа од шест килограма, а за буцова тешког четири и по килограма добио сам награду на такмичењу у Сремској Митровици - рекао је Небојша.

СРД “Бистро”

Србачки заљубљеници у спортски риболов почели су се њиме бавити по завршетку Другог свјетског рата. СРД “Бистро” окупљало је својевремено и више од 700 чланова, а у Српцу дјелује и удружење “Стублаја” које газдује вјештачким језером истоименог назива.

Кроз историју су организована бројна такмичења, па чак и републичко првенство у улову рибе на пловак. Загађењем риболовног фонда, прије свега ревира Савица, те осјетним смањењем, опало је интересовање за овај спорт, а “Бистро” данас броји тек нешто више од стотину чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана