Српчанин Драган Тутњиловић упецао сома тешког чак 39,2 килограма

Дејан Јовичић
Српчанин Драган Тутњиловић упецао сома тешког чак 39,2 килограма

СРБАЦ - Иако се риболовом бави већ пуних десет година, Српчанин Драган Тутњиловић (31) неочекивано је дошао до улова каријере упецавши на ријеци Сави сома дугачког 172 центиметра и тешког чак 39,2 килограма.

Истинског капиталца, који је права ријеткост, уловио је у петак у 5.30 часова у близини ушћа Врбаса у Саву код Српца, а борба са грдосијом трајала је око пола часа.

- Уочио сам га два дана раније у ноћним сатима, док је ловио на површини воде ситну рибу и одмах се видјело да је већи примјерак у питању. Покушавао сам му ући у траг, али је било узалуд, готово да се није примјећивала било каква активност рибе. И већ када сам планирао да кренем кући, одрадио сам пар посљедњих забачаја и један од њих био је успјешан - рекао је Драган.

У том тренутку био је сам, али му је након петнаестак минута у помоћ прискочио старији колега који је кренуо у риболов.

- Било је неизвјесно да ли ћу га успјети извући јер прибор није баш био намијењен за ову величину рибе, али се на крају срећно завршило - каже Драган.

Од опреме је користио вараличарски штап и машиницу марке “Схимано”, штап тежине бацања 30-80 и машницу величине 4.000. Како каже, за добар улов пресудило је добро познавање терена и навика рибе.

- Сваке године се већ традиционално лове већи сомови на ушћу у Српцу у љетним мјесецима, што су доказале моје искусне колеге Душко Векић и Небојша Шарић, па сам желио да и ја опробам срећу. Имао сам до сада више уловљених примјерака сома и смуђа, највише до десет килограма, али ниједан није био тако значајан као овај. Ипак се овакви примјерци ријетко улове, можда свега пар у животу, а неки не успију никада - каже Драга.

Дио меса планира да прода, а нешто ће, како каже, задржати за себе и породицу.

- Чуо сам приче да већи сомови и нису баш нешто укусни за јело, али оставио сам који килограм за себе да видим колико у томе има истине - каже Драган.

Спортски риболов у Српцу заживио је након Другог свјетског рата, када је основано Спортско-риболовно друштво “Бистро” које је својевремено окупљало више од 700 чланова, али смањењем и загађењем рибљег фонда, прије свега у ревиру Савица, опало је интересовање за овај спорт, а “Бистро” данас броји тек нешто више од стотину чланова.

У Српцу дјелује и удружење “Стублаја” у Бардачи које газдује истоименим вјештачким језером.

Рекордери

Риболовац Душко Векић из Гламочана прошле године упецао је на Сави код Српца сома тешког чак 72 килограма и дугачког 255 центиметара, а прије два мјесеца је уловио још једног капиталца од 20 килограма. Мајстор за сомове је и Небојша Шарић из Каоца који је за годину дана успио да улови сомове тешке 15, 20 и 33 килограма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана