Српчанин Бранко Граховац стативе замијенио одборничким клупама

Дејан Јовичић
Српчанин Бранко Граховац стативе замијенио одборничким клупама

СРБАЦ - Након што се прије три године повукао из професионалног фудбала, љубав према завичају опредијелила је србачког голмана Бранка Граховца да се врати у родни крај, гдје је голманске рукавице замијенио хуманитарно-волонтерским радом и одборничким мандатом у локалној скупштини.

Остваривши успјешну међународну каријеру, током које је бранио и у Лиги шампиона, могао је да бира земљу у којој ће се скрасити са својом породицом, али је жеља да помогне граду у којем је поникао била од свега јача.

Од повратка у Србац неуморно је ангажован у друштвеном животу, због чега је добио повјерење локалне управе да оживи Омладински савјет, који није функционисао десетак година, а ставио се на располагање и другим омладинским организацијама, са којима је градио паркове и разне садржаје за дјецу, оживио старе и покренуо нове манифестације.

- Када сам окачио копачке о клин у Румунији, гдје сам бранио дуги низ година, ниједног тренутка се нисам двоумио која ће ми бити сљедећа животна станица, јер се у Српцу осјећам свој на своме. Врло брзо сам се увјерио да млади овдје имају доста потенцијала, али немају начин да спроведу у дјело своје пројекте и идеје. Одмах сам се сјетио себе и својих почетака и понудио сам помоћ, која је објеручке прихваћена - рекао је Граховац. 

Највише је поносан што је добио шансу да препороди србачку Слогу, у којој је направио прве фудбалске кораке, преузевши прво омладински погон, а затим и сениорски тим, да би однедавно добио част да постане предсједник клуба.

- Дошавши у Слогу затекао сам свега 14 дјечака у девет генерација, а данас их има више од стотину. Чланство за сву дјецу је бесплатно и тако ће остати док обављам ову дужност. Толико интересовање влада да немамо довољно термина, па планирамо да поставимо рефлекторе на помоћни стадион како бисмо могли тренирати и увече - казао је Граховац.

Иако више не игра активно фудбал, повремено стане међу стативе као првотимац Слоге у Другој лиги - запад, једним дијелом из љубави према најважнијој споредној ствари на свијету, а највише због тога да би уштедјели трошкове плаћања голмана. Све послове у клубу ради волонтерски, а нема чак ни накнаду за путне трошкове.

- Годишње од општине добијемо 48.000 КМ, а да бисмо нормално функционисали, потребно нам је око 85.000 КМ. На мени је да пронађем начин да обезбиједим остала средства. Тешко јесте, али сам срећан што Слога данас нема никаквих дуговања. Радимо на побољшању инфраструктуре и добили смо обећање од предсједника Фудбалског савеза РС Вице Зељковића да ће нам помоћи у изградњи свлачионица или новог терена са вјештачком травом - истакао је Граховац.

Подршку у раду добија и од спортских радника, који су га лани изабрали за предсједника Општинског фудбалског савеза Србац, а именован је и за потпредсједника Подручног фудбалског савеза Градишка. Обавља и дужност предсједника Организационог одбора градског турнира у малом фудбалу, а изабран је и за најбољег спортског радника општине Србац за 2020. годину, док је на републичком избору прије деценију именован за амбасадора спорта.

Његов труд и пожртвованост препознали су грађани, који су га изабрали за одборника на прошлогодишњим локалним изборима, гдје је био међу пет кандидата са највише гласова. 

- Желим да људи у Српцу још боље живе, да млади имају добре услове за школовање и квалитетне садржаје за провођење слободног времена. Активно учествујем у расправама на свакој сједници и морам признати да сам позитивно изненађен квалитетним дискусијама свих одборника, што говори да радимо у општем интересу грађана - рекао је Бранко Граховац.

Отац

Бранко Граховац већ двије године обавља и дужност предсједника Одбора породица погинулих и заробљених бораца при Борачкој организацији у Српцу. Његов отац, мајор Драган Граховац, погинуо је у Одбрамбено-отаџбинском рату. Бранко је познат и као велики хуманитарац. Учесник је акција добровољног давања крви, а 2014. године долазио је из Румуније како би помогао Добојлијама у чишћењу града уништеног од поплава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана