Српчанима средњошколске клупе драже у комшилуку

Дејан Јовичић
Српчанима средњошколске клупе драже у комшилуку

СРБАЦ - Основношколско образовање у Српцу завршава 127 ученика, што је најмањи број у посљедњих 12 година, тако да ће бити прави изазов формирати пет одјељења првих разреда средњих школа.

 

Ово је изјавио директор Центра средњих школа “Петар Кочић” из Српца Миленко Живанић који каже да ће се један број свршених основаца по традицији уписати у средње школе у другим општинама и градовима, тако да у школској 2022/23. планирају упис 108 ученика.

- Имаћемо мало ученика на располагању, због чега се максимално трудимо да их што више задржимо у Српцу. Спровели смо анкету међу ученицима и родитељима како бисмо видјели која занимања су им најатрактивнија, а затражили смо мишљење и Привредног савјета општине о реалним потребама за радном снагом - рекао је Живанић.

У складу с тим, за наредну школску годину планирају по једно одјељење гимназије, ЦНЦ оператера трећег степена и фризера, по пола одјељења царинских и пословно-информатичких техничара, бравара-заваривача и новог занимања механичар мехатронике, хидраулике и пнеуматике.

Први пут је урађена анализа како би било установљено због чега се ученици у великом броју уписују у средње школе у другим срединама, а резултат је показао да избор занимања није пресудан.

Живанић каже да се девет ђака одлучило за саобраћајну, седморо за електротехничку, а шесторо за медицинску школу, које не постоје у Српцу, тако да ниједно занимање није било доминантно.

- У неким мјестима, попут Кобаша, присутан је тренд одласка ђака у Дервенту и Бањалуку, што је узроковано недостатком превоза, па би требало размислити о набавци школског аутобуса. Предлажем србачким одборницима да се одрекну једне одборничке накнаде за ову инвестицију, а и ја ћу лично финансијски учествовати - рекао је Живанић.

Мишљење о плану уписа средњошколаца у наредну школску годину нашло се на дневном реду посљедње сједнице србачког парламента. Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је руководство Општинске управе Србац дало позитивно мишљење на све планиране струке и занимања осим када је ријеч о занимању ЦНЦ оператера трећег степена.

- У односу на претходну школску годину укинуто је занимање техничар ЦНЦ технологија, што није оправдано јер је било високопозиционирано на анкетама. Умјесто тога уведен је трећи степен ЦНЦ оператера, чиме се неће добити на останку, већ на смањењу броја ђака. Све више фирми тражи кадар техничара ЦНЦ-а и било би добро да се са оваквим приједлогом иде пред Школски одбор - рекао је Михољчић.

Он сматра да би наредне године требало да буде уписан барем један од два планирана смјера који се односе на дрвопрераду и пољопривреду јер за овим занимањима постоји велика потражња у србачкој општини.

Одборница Мара Цвијановић Делевић, која је и професор њемачког језика у србачком средњошколском центру, рекла је да је тешко задржати занимање техничара ЦНЦ технологија јер инжењери машинства не желе да предају у Српцу због недовољних примања.

- Било их је раније, али су сви отишли јер нису били задовољни платом. Без искусних стручњака не можемо ученицима пружити адекватну праксу - рекла је Цвијановић Делевић.

Привредници

Потпредсједник Привредног савјета општине Србац Велибор Поповић, који је и директор србачке “Перутнине”, похвалио је увођење новог занимања механичара мехатронике, хидраулике и пнеуматике јер због недостатка оваквог кадра морају у својој компанији запошљавати људе из других општина. Он сматра да је новчана стимулација средњошколске праксе један од добрих начина да се ученици одлуче да наставе школовање у Српцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана