Српчани већ десет дана пјешаче до Хиландара: Ходочашће дуго 1.000 километара

Д. Ј.
Српчани већ десет дана пјешаче до Хиландара: Ходочашће дуго 1.000 километара

СРБАЦ - Ходочасници Гојко Басурић и Горан Грабовац из Српца већ десет дана пјешаче до манастира Хиландар, а дионица коју морају прећи дуга је хиљаду километара.

Током протеклог викенда у Малом Зворнику су прешли границу са Србијом и преноћили у мјесту Љубовија гдје им је руководство општине обезбиједило смјештај и храну.

- До сада смо препјешачили више од 200 километара и након краћег одмора настављамо пут према Хиландару. План је да ходамо 34 дана и одмарамо по један дан седмично. Ово је спој авантуре и духовног искушења којим желимо да докажемо да је све могуће уз јаку вјеру - рекао је Басурић.

Српчани су кренули у Хиландар из манастира Осовица код Српца, гдје су добили благослов за овај несвакидашњи подвиг.

- Ходочашће смо започели испред иконе Пресвете Богородице Тројеручице која је насликана по угледу на чудотворни лик Тројеручице у Хиландару, испред које ћемо пут завршити - истакао је Басурић, који је познат по томе што је већ два пута ишао пјешке од Српца до манастира Острог. 

Горан Грабовац каже да, када је чуо Гојкову идеју да се иде пјешице до Хиландара, није имао дилеме ниједног тренутка да и он крене.

- Сама иницијатива за овај подухват у мени је родила жељу да идем. Надам се да ћемо испунити циљ и доћи до Хиландара - рекао је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана