Српчани телефоне замијенили иглом и концем

Дејан Јовичић
Српчани телефоне замијенили иглом и концем

СРБАЦ - Изучавање старих и умјетничких заната све је популарније међу Српчанима, а нарочито младима који су мобилне уређаје замијенили иглом и концем, чувајући на тај начин традицију и обичаје од заборава.

Предсједница Удружења жена Србац Весна Смиљанић каже да су покренули нови циклус креативних радионица за које влада велики интерес међу свим генерацијама.

- Кренули смо са радионицама хеклања, плетења и израде плавог веза у нашем изложбеном простору у Српцу, а одзив је био одличан. Углавном је ријеч о женама средње и старије животне доби које нешто од тога продају, а дио оставе за властите потребе и њихов број непрекидно расте - каже Смиљанићева.

Недавно су организовали и радионицу израде козметичких производа за своје чланице и дјецу са посебним потребама из удружења “Извор”.

- Учили смо их како се праве креме за руке које израђује наша чланица Весна Савић под брендом природна козметика “Јелена” и похвалила бих дјецу из удружења која су, уз помоћ родитеља, успјешно савладала ове вјештине. Имамо заиста богату понуду крема и мелема за лице, тијело и руке, како за одрасле, тако и за бебе и све је базирано на природним састојцима и уљима - рекла је Смиљанићева.

Интересовање за учење традиционалних заната показали су и ученици од петог до осмог разреда Основне школе “Јован Јовановић Змај” из Српца који су научили како се израђују крпене лутке.

- То су шарене и мекане лутке које су многима обиљежиле дјетињство, израђене од природних материјала и нису као данашње које се праве од тврде пластике. Оне се све више враћају у моду па су и србачки ђаци хтјели да науче њихов процес израде - каже Смиљанићева.

Додаје да су завидне вјештине показале не само дјевојчице, већ и дјечаци који су, према њеним ријечима, јако талентовани за домаћу радиност.

- Радили смо најједноставније лутке, колико је било могуће одрадити за један час, али су успјели научити најосновније, како увући иглу у конац и нешто сашити. Веома су уживали и свако дијете је направило своју лутку коју је понијело са собом, а опробаће се поново у изради и код својих кућа  - рекла је Смиљанићева.

Посебан фокус у удружењу стављају на стара и немоћна лица, због чега су крајем прошле године покренули радионице за штићенике Дома за стара лица из Бардаче како би развили њихове комуникацијске и социјалне вјештине.

- Кренули смо са психосоцијалним радионицама, а наставили са израдом божићних и новогодишњих аранжмана, крпених лутака и других украсних предмета, што је позитивно утицало на њихове моторичке функције и менталне вјештине и уљепшало им свакодневицу - истакла је Смиљанићева.

У удружењу се припремају и за израду зимнице, сокова, џемова и других специјалитета по којима су већ постали познати. У “Крајишкој кући” у Бањалуци и “Кући Лијевча и Поткозарја” у Градишци може се купити чак 17 њихових производа који су прошли потребне анализе, попут уља за његу коже, љутих џемова, ајвара, зимнице и медењака.

- Завршили смо анализу за још три производа, пржени љешник, дјечију крему и крему за атипичну кожу која ће такође ући у њихову понуду.  Све то ћемо промовисати и на сајму у Херцег Новом почетком марта, поводом Дана мимоза и традиционалном сајму у Српцу поводом Дана жена који ће се одржати 7. и 8. марта - истакла је Смиљанићева.

Рођендан

Удружење жена Србац, које броји више од 70 чланова, средином априла ће прославити трећу годишњицу постојања. Тада ће организовати традиционалне попусте на своје производе и друга изненађења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана