Српчани родну груду не заборављају у туђини

Дејан Јовичић
Foto: Д. Јовичић

СРБАЦ - Иако су напустили огњиште у потрази за бољим животом, бројни мјештани подмотајичких села код Српца нису заборавили родни крај у који често долазе, а многи од њих су се и трајно вратили након вишедеценијског рада у иностранству.

То су потврдила и традиционална дружења која су ових дана окупила више стотина некадашњих и садашњих мјештана Лепенице и Срђевића, повезаних родбинским и пријатељским односима, који су уз игру и пјесму, смијех и покоје сузе, евоцирали успомене на заједнички живот у прошлим временима. 

Предсједник Савјета мјесне заједнице Срђевићи Раде Гудаловић каже да је све почело прије шест година, када су њихове комшије из дијаспоре одлучиле да на једном мјесту окупе мјештане Горњих и Доњих Срђевића, села која чине њихову мјесну заједницу, жељни да се на тај начин врате у дјетињство.

- Ова традиција је опстала па се тако једном годишње сретнемо са људима са којима смо одрастали, а које је животни пут одвео на друго мјесто. Уз подршку општине, која нам помаже у изградњи инфраструктуре, добили смо нови друштвени дом, гдје планирамо да организујемо још нека дружења и игранке, као у прошлим временима - рекао је Гудаловић.

Да би сачували старе обичаје и отргли их од заборава, од прошле године су почели и са организацијом Срђевачког прела, у успомену на некадашња сеоска прела која су давно нестала, а које ће бити поново одржано ове јесени.

- Пећи ћемо ракију и прасиће, показати како се преде вуна, бере и перуша кукуруз, праве пите и штрудле, а старији мјештани ће млађе упознати са тим како су се израђивали ручни радови и обављали јесењи послови прије појаве нових технологија. Модерно доба не значи да треба да заборавимо на мотику, плуг и косу - истакао је Гудаловић.

У сусједној Горњој и Доњој Лепеници кроз заједничка дружења такође чувају некадашњу традицију и све оно што их подсјећа на поријекло и родни крај њихових предака. 

Предсједник удружења “Наша Лепеница2 Радивоје Татић, који се након дужег боравка у иностранству вратио у завичај, каже да му је срце пуно када на једном мјесту види породицу, комшије и пријатеље, а нарочито младе, за које каже да их је све мање.

- Добра вијест је да су у наша два села у протекла два мјесеца рођене четири бебе, што одавно није био случај. Оно што није добро је да у Доњој Лепеници имамо чак 31 момка који није ожењен. Да их у брак ступи барем 15 и да се роди најмање седморо дјеце, могли бисмо поново отворити школу у нашем селу - рекао је Татић.

Он је изразио увјерење да ће квалитетнијем животу на селу допринијети и побољшање инфраструктуре и рјешавање друге проблематике од значаја за живот мјештана.

- Једна од недавних инвестиција је била изградња друштвеног дома у Горњој Лепеници, чиме смо добили простор за разна окупљања и квалитетније провођење слободног времена за младе, а ми смо као удружење помогли радове са износом од 1.000 КМ - рекао је Татић.

Дружењима у Срђевићима и Лепеници присуствовао је и начелник Српца Млађан Драгосављевић са сарадницима, а позиву се одазвала и министарка финансија РС Зора Видовић, која је рођена Срђевчанка.

БАРДАЧА ФЕСТ

Недавно је, трећу годину заредом, одржан и “Бардача фест” на којем су се окупили мјештани овог села расути по цијелом свијету, њихови потомци, као и домаће становништво. Уз дружење и заједнички ручак, који су организовани у друштвеном дому, присјетили су се старих времена и упознали са новим иницијативама на уређењу села које планира Савјет мјесне заједнице уз подршку општине Србац и других донатора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана