Српчани Пољацима открили тајне печења печенице

Д. Ј.
Српчани Пољацима открили тајне печења печенице

Србац - Општина Србац наставила је да гради мост пријатељства са потомцима пољских држављана који су насељавали ова подручја у првој половини прошлог вијека, одакле су се након Другог свјетског рата вратили у домовину.

Начелник Српца Драго Ћирић присуствовао је са сарадницима традиционалној манифестацији "Печеница" у Гошчишову. "Печеница" траје већ 33 године с циљем да сачува успомене на суживот Пољака и Српчана. Најпосјећенији су били штандови на којима је печена печеница, у чему су учествовали и представници србачке општине.

- Мјештани Новогрођеца и Болеславеца су једини у Пољској научили како испећи печеницу, а за то имају заслуге њихови преци, који су то јако добро радили док су живјели у Новом Мартинцу, Кунови и другим крајевима - рекао је Ћирић.

Он истиче да је одлазак у Пољску имао вишеструки значај, а са градоначелником Новогрођеца Робертом Релихом је договорено да ова општина помогне изградњу градског парка који ће бити смјештен поред Центра за дјецу са посебним потребама у Српцу.

- Наредних седмица почећемо радове, а помоћ из Пољске ће нам бити од великог значаја - рекао је Ћирић.

До краја јула у Србац би требало да стигну три аутобуса са пољским туристима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана