Српчани „одували” конкуренцију

Дејан Јовичић
Српчани „одували” конкуренцију

Србац - Пет ученика из Српца који су освојили прва мјеста на пријемним испитима факултета у Бањалуци кажу да би вољели остати у Српској по завршетку школовања како би својим знањем градили бољу будућност.

Најбољи студент на пријемном за студиј фармације Милица Латинчић планира да оде на студентску размјену и увјери се у могућности које нуди здравство у развијеним земљама.

- Послије тога се планирам вратити и завршити специјализацију, а онда ћу бидјети како даље, каже Милица, коај је једина освојила 100 бодова међу 97 кандидата, а била је и ученик генерација у Шкколском центру у Српцу.

Њена суграђанка Милица Крејић је на пријемном испиту за студиј медицине освојила максималан број бодова.

Она сматра да је здравство у Српској на завидном нивоу, али би жељела да оде на стручно усавршавање у иностранство.

На стручно усавршавање “преко гране” жели да оде и најбољи студент на пријемном испиту Машинског факултета, Славиша Савић.

- Волио бих по завршетку праксе радити у свом завичају и стечено знање искористити за покретање наше индустрије, али моја професија је на већој цијени у земљама у развоју и тамо бих обезбиједио бољу егзистенцију. Надам се да ће и код нас до тада ситуација бити боља - каже Славиша.

Своје планове за родни крај засад веже најбољи студент пријемног испита на стоматологији, Невена Кошчица, којој је жеља прије свега да све испите положи у року.

- Желим да допринесем развоју ове гране медицине на нашим просторима. Одливом стручњака наши грађани остају ускраћени за квалитетну здравствену његу, због чега нећу журити у иностранство - каже Невена, која је једина освојила 100 бодова међу 79 кандидата.

Каријеру у нашој земљи планира наставити и најбољи студент пријемног испита на Правном факултету Милош Крчмар, који се једног дана види у правосуђу као адвокат или судија.

- Развијен правни систем кључан је за европске интеграције и желим да будем дио тог процеса - каже Милош, који је дијелио прво мјесто на ранг-листи са још двоје студената међу 346 пријављених кандидата.

И поред жеље за останком на овим просторима, све више младих и образованих људи, а посебно из области медицине, напушта БиХ и друге земље регије у потрази за послом.

Пет најуспјешнијих студената говори ипак да то не мора да буде правило.

Према процјенама, одлив љекара и медицинских стручњака из БиХ утростручен је, а овој земљи данас недостаје више од 3.000 љекара. Истраживање које је спровела Свјетска здравствена организација показало је да у БиХ долази 16 љекара на 10.000 становника, а гора је само Албанија са 12 љекара на 10.000 становника.

Студенткиња Невена Кошчица, као и њене колеге, можда ће бити они који ће  промијенити ову слику.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана