Српчани добили нову зелену оазу: Мјесто за уживање свих генерација

Дејан Јовичић
Српчани добили нову зелену оазу: Мјесто за уживање свих генерација

СРБАЦ - Љуљашке, тобогани, клупе, терени за одбојку и стони тенис, као и игралиште за “човјече, не љути се” у природној величини само су неки од садржаја новог градског парка чија је изградња завршена након пуних пет година.

Деценију и по након што је Србац остао без парка због изградње православног храма, становници су добили мјесто у коме ће моћи уживати све генерације. Носиоци пројекта уређења ове зелене површине у граду били су општина Србац и Удружење грађана Ц.Е.З.А.Р.

Волонтери ове организације протеклих мјесеци садили су дрвеће и воћке, фарбали клупе и намјештај од палета, уредили пјешачке стазе и поставили нове играонице, чиме су створени сви услови да ово буде омиљено мјесто за окупљање Српчана.

- Радећи са младима увидјели смо да нема довољно мјеста за дружење, па смо дошли на идеју да уредимо неколико запуштених локација у граду. Прво смо изградили омладински парк у близини Дома здравља, а затим прионули на сређивање новог градског парка, који је већ имао неке садржаје, али није их било довољно. Млади, али и они старији често посјећују ова мјеста, што говори да смо учинили праву ствар - рекла је извршна директорица Удружења Тања Шњегота.

Она каже да им је највећу подршку за овај пројекат пружила локална управа, а значајна је и помоћ Института “Култ” из Сарајева захваљујући којој су, између осталог, адаптирали љетну позорницу на којој ће моћи да буду организовани разни културни и забавни садржаји.

Међу младима који су активно учествовали у сређивању парка била је и Надежда Гаврић (19) која је другу годину заредом проглашена за волонтера године у удружењу Ц.Е.З.А.Р.

- Волонтирање је лијеп начин да се употпуни слободно вријеме. Иза себе имам око 150 волонтерских сати и драго ми је што сам допринијела да дјеца и омладина у Српцу добију нове садржаје, попут овог парка. Позивам и друге младе људе да се укључе у сличне акције јер на тај начин могу помоћи локалној заједници и унаприједити себе - рекла је Надежда.

Иако градски парк служи на понос ове локалне заједнице, било је и оних који то нису знали цијенити и који су прије неколико мјесеци непримјереним понашањем оштетили дио играчака и опреме.

Како би овакве појаве биле спријечене, Општинска управа поставила је надзорне камере у парку, након чега није било нових случајева вандализма.

- Српцу је требало једно овакво мјесто и надам се да ће бити посјећено. Планирамо на прољеће да обогатимо парк још неким садржајима - рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић.

У част глумцу Угљеши Којадиновићу

Нови градски парк носиће име по прослављеном србачком глумцу Угљеши Којадиновићу, чија биста краси ову зелену оазу. Ова иницијатива потекла је од србачке “Просвјете” која је на тај начин жељела да се одужи славном глумцу, јер након преименовања Народног универзитета “Угљеша Којадиновић” у Центар за културу и спорт ниједна установа у Српцу није носила његово име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана