Средњовјековни Висућ град доказ вјековне српске присутности

Срна
Средњовјековни Висућ град доказ вјековне српске присутности

ДРВАР - У селу Награђе, надомак Дрвара, пронађени су темељи цркве, за коју се претпоставља да је најстарија православна богомоља у БиХ.

У Средњем вијеку у Босни је било око 300 двораца. У добро скривени Висућ град код данашњег Дрвара, бјежећи од Турака, дошао је краљ Стефан Томашевић са супругом Јеленом и њиховим сином Лазаром - причају мјештани села Награђе, чије су њиве и куће тик уз ово право историјско и културно благо.

У чаролији љепоте и природе не може се ни наслутити да ће баш ту остати заувијек уписана историја краљевске породице.

Данас, стотинама година касније, Висућ град добија нови сјај. Вриједни мјештани села Награђе окрчили су прилаз ка средњовјековном дворцу, а уредили су и оставштину старе Црквице надомак Висућ града.

Предсједник Удружења "Награђе Црна краљица" из Дрвара Часлав Шобот прича Срни да је циљ Удружења да Дрвар промовише кроз културу, историју и вјерски туризам.

- Пронашли смо темеље старе цркве који, вјероватно, датирају из Средњег вијека као и сам Висућ град. Током уређења темеља црквице, пронашли смо и мошти дјеце који су вјероватно били потомци краљевске породице Томашевић. Сматрамо да је ово можда и најстарија православна богомоља у БиХ - истиче Шобот.

Он је поносан на мјештане села Награђе и Дрварчане који су се активно укључили у уређење овог историјског локалитета који је од изузетног значаја за историју.

- У наредном периоду од локалних власти очекујемо помоћ у обнови путне инфраструктуре, како би туристи могли доћи до Висућ града - наглашава Шобот.

Он напомиње да је до сада све урађено захваљујући личним средствима мјештана села Награђе и пријатељима из земље и региона.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић истакла је важност развоја туризма у Дрвару.

- Висућ град је један од најстаријих свједока постојања живота у кањону Висућице. Дрвар је град хероја, историје и природних љепота, зато у наредном периоду треба обратити пажњу на развој туризма - наглашава за Срну Рунићева.

Висућ град или, како га мјештани Дрвара зову, "црна краљица", крије много легенди.

"Црна краљица" је назив који је тврђава добила по краљици Јелени, која никада није скинула црнину, јер су њеног мужа Стефана и сина Лазара погубили Турци.

Мјештани кажу да постоји прича да је око Висућ града закопано благо, ваљда у неки бунар.

Легенда каже да ту постоји злато, али историја наводи да је ту уписано свједочанство о краљевској породици Томашевића.

Мит и стварност се преплићу, пише се нова српска историја. А, док се нове странице историје не испуне, српски народ из дрварске котлине са чашицом крушке са Награђа и чврстим стиском руке о(п)стаје на својим огњиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана