Средњовјековна некропола у Вранићу код Котор Вароша: Стари споменици свједоци прошлих времена

ГС
Средњовјековна некропола у селу Вранић.
Foto: Д.Кљајић | Средњовјековна некропола у селу Вранић.

КОТОР ВАРОШ – Скривена у шумарку Тртаре, у которварошком селу Вранић налази се средњовјековна некропола са око 30 старих надгробних споменика, а која је, иако значајна, мало позната јавности.

- Од тридесетак средњовјековних споменика највише је оних у облику плоча, мањи дио је у облику сандука, а само су два у облику „сљемењака“ - прича Зоран Петрушић, локални заљубљеник у старине.

Додаје да су неки споменици дужи и од два метра, а мањи дио је утонуо у земљу и већином су прекривени маховином и лишћем.

Становник Вранића Хусо Шабановић прича да је као дијете заједно са другом дјецом из села често долазио у шуму гдје су се дивили изгледу и величини камених плоча.

-Тада, прије неколико деценија, нисмо знали шта је то, али су нам наши стари увијек  говорили да је то старо гробље – каже Шабановић.

Историчар Дамир Кљајић појашњава да се Вранић у средњем вијеку налазио на важном путу према Котору, из правца сјевера, односно данашње Бањалуке.

Додаје да се у једном путопису из 18. вијека наводи да је тврђава Вранић ограђена и наоружана многобројним топовима, што значи да је ово насеље кроз историју било веома значајно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана