Средњошколци Представили Српску на такмичењу у роботици

Срна
Средњошколци Представили Српску на такмичењу у роботици

Приједор - Приједорски средњошколци освојили су пето мјесто на Републичком такмичење техничких школа у програмирању робота у Србији на које су позвани јер је град Приједор једини у Републици Српској и БиХ у којем се претходно одржало такмичење у програмирању ЛЕГО робота.

Саша Каралић из Агенције за економски развој града Приједора "Преда-ПД" рекао је на коференцији за новинаре да је организатор такмичења у Србији позвао професоре и ученике из Приједора да учествују у ревијалном дијелу овог такмичења као представници Републике Српске.


"Агенција жПреда-ПДж лани је, уз финансијку подршку компаније жАрселор Митал Приједорж, први пут организовала пилот-такмичење средњих школа у програмирању ЛЕГО робота у којем су учествовале Гимназија жСвети Саваж, Електротехничка школа и Машинска школа", подсјетио је Каралић.

Он је појаснио да су ученици из Приједора учествовали у ревијалном дијелу, као и ученици из Бугарске, а да им је бодовним системом одређен пласман.

"Наши ученици показали су завидан ниво знања, када се узме у обзир конкуренција и чињеница да су све екипе из Србије прошле школска, општинска и регионална такмичења да би обезбиједила учешће на републичком такмичењу", појаснио је Каралић.

Према његовим ријечима, "ПРЕДА-ПД" је уз подршку града омогућила одлазак ученика и професора на ово такмичење, као и представника Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Каралић је најавио да се за ову годину планира наставак такмичења увођењем нових задатака и проблема које ЛЕГО роботи треба да ријеше, чиме ће се само такмичење подићи на још виши ниво.

Помоћник директора Машинске школе Приједор Светлана Чеко рекла је да су приједорски ђаци заузело пето мјесто у конкуренцији 15 екипа.

"Учествовали смо и на пратећим округлим столовима у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије гдје смо размијенили искуства о реформама образовања и о потреби већег учешћа информационих технологија и роботике у наставном процесу", навела је Чеко.

Треће републичко такмичење у роботици из програмирања ЛЕГО робота Репубике Србије одржано је у Зајечару прошле седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана