Средњa школе 28. јуни Источно Сарајево: Са ливаде у балон салу

Анита Јанковић
Средњa школе 28. јуни Источно Сарајево: Са ливаде у балон салу

Источно Сарајево - Ученици Средње школе "28. јуни" из Источног Сарајева, након десет година тренирања по ливадама, парковима и дјечијим игралиштима коначно ће добити балон салу.

Жељезна конструкција већ је постављена, а мајстори ужурбано раде да од наредне седмице објекат заблиста пуним сјајем и прими стотине ђака који ће тренирати и припремати се за спортска такмичења. Ученици ове школе и до сада су били узор својим вршњацима јер су у готово немогућим условима стасавали у шампионе и китили се разним медаљама.

Сада када добијају модерну балон салу опремљену гријањем зими и климом љети смијеше им се врхунски спортски резултати и  бројне медаље.

- Тражила сам новац за балон салу неколико година. Нема амбасаде у БиХ којој се нисам обратила и није било пројекта за чија средства нисам аплицирала. Слала сам разне дописе црквама по Европи, Америци, Аустралији, Канади и никад ништа - прича директор школе Младенка Пандуревић и додаје да им се нада осмијехнула прије двије године када су добили мејл од Удружења логораша РС у Сиднеју.

Они су им обећали да ће покренути акцију и скупити новац од људи који су поријеклом из РС а живе у Аустралији.

- Таман када су прикупили дио новца Српску су лани погодиле поплаве па су новац даровали поплављенима. Ипак, наставили су акцију и ево након годину смо дочекали да на нашем игралишту ничу обриси сале - каже Пандуревићева.

Она додаје да ће осим ученика школе "28. јуни" салу користити и Гимназијалци из Источног Сарајева и ђаци Средње стручне школе из Источне Илиџе.

- Око 1.200 ђака од сада ће наставу физичког васпитања обављати у сувом и чистом простору. Када сам видјела осмијехе те дјеце лакнуло ми је и знам да се труд и те како исплатио. Срећна сам јер ће спортски успјеси наших ученика сада бити већи - казује Пандуревићева.

Ученица трећег разреда ове школе Невена Пандуревић каже да заједно са другарима из разреда једва чека да се монтира сала како би заиграли фудбал, одбојку, рукомет, кошарку...

- Бавим се дуго одбојком и много ће ми значити сала јер  ћемо осим часова физичког васпитања ту тренирати - рекла је  Невена обећавши много медаља у наредном периоду.

Професор физичког васпитања Тања Лукић каже да су до сада радили у катастрофалним условима јер су по киши, снијегу и врућини наставу изводили у парковима и на  ливадама.

- Наставницима је било ризично да воде дјецу на те локације, јер смо одговорни за све њих. Сада су и ученици и наставници пресрећни - каже Лукићева.

Балон салу ученици Средње школе "23. јуни" имали су и раније али је због дотрајалости и лоших временских прилика уништена 2005. године.

Захвалност

Наставници и ученици Средње школе "28. јуни" захваљују Бојану Крсману и Ђорђи Шувајлу из Аустралије који су предано радили на прикупљању новца.

- Балон смо купили у Србији и све нас је коштало 55.000 марака. Уз помоћ Министарства просвјете и културе РС успјели смо осигурати да све прође без царине - каже директор Пандуревић, која је цијело љето вриједно радила не користивши ни годишњи одмор, само да сала буде готова.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана