Средња Богословска школа у Фочи прославила крсну славу

Р. Ђ.
Средња Богословска школа у Фочи прославила крсну славу

Фоча - Служењем литургије и ломљењем славског колача средња Богословска школа "Свети Петар Дабробосански" у Фочи прославила је јуче своју крсну славу.

У јединој богословској школи у БиХ тренутно знање стиче 85 ученика из свих крајева Српске, БиХ, Србије и Црне Горе.

Ову крсну славу млади богослови дочекују уз броје промјене и новине које су побољшале и наставу и живот у интернату.

- Реновирали смо фискултурну салу, собе, тоалете, захваљујући Митрополији и епископу Григорију. Имамо промјене и у оцјењивању, први пут уведена је јединица - рекао архимандрит Лазар Лазаревић, ректор Богословије.

Ученик четвртог разреда богословије Славиша Топаловић каже да је велика разлика у односу на претходне године.

Богословија у Фочи, заједно са Богословским факултетом "Свети Василије Острошки", насљедник је некадашње сарајевске Богословије. Прва генерација ђака били су ученици Богословије "Света три јерарха" из Крке, који су због прогона из Хрватске школовање 1996. наставили у Фочи.

- Некадашња сарајевска Богословија нашла је право мјесто у Српској гдје ће моћи да се развија и дуговјечно ради. Министарство и Влада РС помажу развој васпитања и образовања у РС, а самим тим и ову установу - рекао је министар просвјете и културе РС Дане Малешевић и додао да очекује да ће до краја октобра нова зграда Богословског факултета и студентски дом бити завршени, а до краја децембра и усељени.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана