Срећни смо, аутопут као писта

Д. Дујић, Б. Радуловић
Срећни смо, аутопут као писта

Добој, Прњавор - Све је добро урађено, а и лијепо је видјети да овакав аутопут постоји код нас. Сада ћемо много брже стизати до Прњавора и Бањалуке, па и до Загреба и даље у ЕУ.

Рекао је то јуче Марко Драгојевић из Добоја који је са породицом у Добој стигао новом дионицом аутопута "9. јануар" од Добоја до Прњавора, а која је у прошлу недјељу свечано пуштена у саобраћај.

Велика су очекивања од трасе дуге 36,6 километара, а да се становништву Добоја, Прњавора и околних мјеста већ показала као "жила куцавица" показују прве импресије возача који су на њу "закорачили". Кажу да га не би мијењали ни за шта.

- Аутопут је као "писта". Ово је стварно добро за Републику Српску и ми грађани треба да будемо поносни што је реализована ова капитална инвестиција - закључује Драгојевић.

Дионицом аутопута "9. јануар" увелико се служе грађани не само општина кроз које пролази овај аутопут, већ и страни држављани.

Предности бржег доласка до Бањалуке већ су осјетили и добојски студенти. Дејан М. каже да му је раније од Добоја до Бањалуке у зависности од гужве у саобраћају требало од један и по до два часа. Аутопутем то је вријеме знатно скраћено.

- Брзо сам стигао од Добоја до Прњавора, за неких двадесетак минута. Стварно сам презадовољан. Аутопут је баш добро изграђен, савремен је - каже Дејан додавши да је сигуран да ће овај аутопут бити од великог значаја за развој РС .

Задовољство због нове саобраћајнице нису крили ни са друге стране, у Прњавору.

- Прије 25 минута био сам у Добоју. Саобраћајница изгледа као из бајке, јер је очигледно изграђена по највишим европским стандардима - рекао је на Вијаци возач хладњаче који свакодневно користи ову дионицу од Добоја до Прњавора, па даље старим путем до Бањалуке.

Возач из Добоја, који није желио да му наводимо име, каже да је овај аутопут оно што је било пријеко потребно за бржу комуникацију у овом дијелу РС.

У предузећу "Аутопутеви РС" казали су да је саобраћај на дионици од Прњавора до Добоја пуштен одмах у недјељу након свечаног отварања, односно након уклањања бине на којој је организован дочек званица. 

Дионицу од Добоја до Прњавора свечаним пресијецањем траке отворили су предсједник РС Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић. Градња ове дионице почела је у новембру 2012. године, а финансирана је кредитом Европске банке за обнову и развој у укупном износу од 185 милиона евра.

Изградња друге дионице од Бањалуке до Прњавора у дужини од 35,3 километра почела је у јесен 2014. године. Кредитом Европске инвестиционе банке обезбијеђено је 160 милиона евра за њену изградњу. Радове и на тој дионици изводи конзорцијум фирми "Интеграл инжењеринг" Лакташи и "Гранит" Скопље, који је успјешно саградио и прву дионицу.

Путарина

Директор "Аутопутева РС" Душан Топић каже да возачи неће одмах плаћати путарину на овој траси аутопута.

- Возачима ћемо пружити могућност да прво увиде све предности коришћења аутопута, те да на крају сами одлуче да ли ће или неће плаћати путарину -  навео је Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана