Сребреница: Значајна стимулација владе за дефицитарна занимања

Srna
Сребреница: Значајна стимулација владе за дефицитарна занимања

СРЕБРЕНИЦА - Директор Средњошколског центра Сребреница Момчило Цвјетиновић оцијенио је изузетно значајном стимулацију Владе Републике Српске од 100 КМ мјесечно и плаћање трошкова превоза за све ученике који упишу дефицитарна занимања.

 

Међу дефицитарним занимањима су и прехрамбени прерађивачи који се образују у овом центру.

"Ми уписујемо једно мјешовито одјељење које чини по 12 прехрамбених прерађивача и фризера, као и прошле године. Лани смо имали задовољавајуће интересовање за упис, а уз најављене стимулативне мјере, ове године очекујемо да интересовање за занимање прехрамбени прерађивач буде веће", рекао је Цвјетиновић Срни.

Он каже да је потреба за занимањем прехрамбени прерађивач свуда гдје се врши прерада било које врсте прехрамбених производа, као што су мљекаре, месаре, кланице и друге.

"Имају могућност запослења у пекарама, трговачким центрима у којима се припрема храна, хладњачама, ресторанима, а потребу за овим кадром изражавају инвеститори који најављују изградњу одређених погона за прераду и производњу финалних производа од поврћа и воћа са овог подручја чијом се производњом бави све већи број овдашњих домаћинстава", истиче Цвјетиновић.

Сребренички Средњошколски центар ове године, осим наведеног мјешовитог одјељења, планира да, као и претходних година, упише и по једно одјељење гимназије општег смјера, медицинских и фармацеутских техничара.

У тим одјељењима планиран је пријем по 24 ученика.

То је укупно 96 ђака или 18 мање него прошле године, када је због великог интересовања ученика за упис у овај центар Министарство просвјете и културе Републике Српске одобрило упис већег броја ђака од првобитно планираног.

Цвјетиновић изражава увјерење да ће и ове године бити довољан број заинтересованих ђака да се у потпуности оствари план уписа.

Он истиче да се стално ради на уређењу и опремању школе како би се унапређивали услови за извођење наставе, али и организовања ваннаставних активности и припрема ученика за разна такмичења и смотре ђачког стваралаштва.

"Претходна два мјесеца, вријеме пандемије, искористили смо за замјену унутрашње столарије на два спрата школе, што ће допринијети бољем одржавању топлоте у учионицама, побољшана је звучна изолација и естетски унапријеђен изглед унутрашњости школе. Средства за ову намјену од по 10.000 КМ обезбиједиле су Амбасада Бугарске у БиХ и општина Сребреница", наводи Цвјетиновић.

Он напомиње да су у посљедње четири године обављени санација, топлотна изолација и урађена нова фасада, замијењена столарија, уграђен видео-надзор, замијењени радијатори и у цијелости саниран систем централног гријања, чиме су створени одлични услови за одржавање и праћење наставе.

У саставу школе уређен је и мини фризерски салон за практичну наставу за фризере.

Први уписни рок у овом центру је 15. и 16. јуна за ученике са 60 и више бодова из основне школе, а други рок је од 22. до 24. јуна.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана