Сребреница: Род боровнице слабији, берача све мање а цијена све већа

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА- Берба боровнице у брдима изнад Сребренице ове године почела је петнаестак дана касније него што је уобичајено претходних година због закашњелог зрења које је посљедица дугог кишног и хладног времена током прољећа.

Према тврдњама берача, род је знатно слабији него прошле и ранијих година.

Ове сезоне мање је и берача који изјутра одлазе у брда да беру боровницу јер старији због година и врлетних и тешко приступачних терена одустају од бербе, а млађи не желе да се баве овим напорним послом иако је овогодишња цијена боровнице боља него икад.

Цијена је од 12 до 15 КМ за килограм овог воћа и берачи беру по наруџби за познате купце, углавном за оне који из дијаспоре долазе на одмор у родни крај.

Иако је цијена 20 до 50 одсто виша него лани увече нема берача на локацији изнад градске пијаце да чекају да се појаве купци, а висока цијена не одговара ни накупцима којих ове године још нема да откупљују боровницу.

Сви берачи при силаску са брда боровницу носе кућама или их дочекују наручиоци код изворишта љековите воде Губер, гдје им испоручују наручене количине и одмах наплаћују.

Како тврде, због слабијег рода, ове године најбољи берачи дневно могу да наберу максимално десет килограма док су у сезонама када је род био бољи брали од 15 до 17 килограма дневно и то је такође, утицало на раст цијене овог воћа.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана