Сребреница: Проглашени побједници и уручене награде побједницима конкурса

Срна
Сребреница: Проглашени побједници и уручене награде побједницима конкурса

СРЕБРЕНИЦА - Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” из Сребренице вечерас је организовало проглашење побједника и уручивање награда за најбољу пјесму, причу, новинарски текст и ђачки литерарни рад пристигле на конкурс овог друштва.

Уручивање награда одржано је у оквиру другог дана програма трећег Културно-просвјетног збора “Стопама Луке Милованова Георгијевића”.

Предсједник жирија, књижевни критичар из Новог Сада Бранислав Зубовић прочитао је имена награђених на пјесничком конкурсу.

Прву награду “Лука Милованов Георгијевић” за поезију освојила је Жељка Аврић, рођена у Бањалуци са мјестом боравка у Сремске Митровици, за пјесму “Кочић Петар, кћери својој”.

Друго мјесто припало је Весни Радовић из Херцег Новог, настањеној у Београду, за пјесму “Милости велике кише”, а трећу награду освојила је Милица Боровчанин са Сокоца за пјесму “Мали крстови”.

На овај конкурс стигло је више од 200 радова око 120 аутора.

На конкурс за избор најбоље приче и књижевну награду “Звонимир Шубић” предсједник жирија био је мастер српског језика и књижевности Душан Пејић и жири је једногласно донио одлуке о избору најбољих.

Прво мјесто за причу “Пали инквизитор” добио је Алекса Ђукановић, поријеклом из Братунца који живи у Београду.

Друго мјесто подијелили су Нишлије, драмски писци, Мирослав Миљковић за причу “На осматрачници” и Стамен Миловановић за причу “Трагови корака”, док је треће мјесто припало Тихомиру Стевановићу за причу “Трговци сољу”.

На конкурс за најбољу причу пристигло је 75 радова.

Предсједник жирија за новинарску награду Бобан Томић образложио је да је новинарска награда “Бошко Миловановић” припала Алекси Јаџићу за путопис “Изолована села Нове Вароши”.

Друго мјесто на овом конкурсу припало је Ернесту Бучинском за текст “Козарчанин Фикрет Хоџић деценију и по био је шампион бодибилдинга екс-ЈУ” и трећа награда припала је Милојку Васићу за текст “Спортисти за које је мање познато да су из наше регије”.

Литерарна награда за основце припала је Филипу Грујичићу за састав “Заједно можемо све”, а за средњошколце Вукашину Јовановићу за текст под насловом “Имена се њеног сјећам”.

Због епидемилошке ситуације, непредвидивих временских услова и удаљености неки аутори нису присуствовали уручивању награда и оне ће им бити накнадно достављене.

На вечерашњем скупу предсједник сребреничке “Просвјете” књижевник Марко Миловановић укратко је подсјетио на лик и дјело заборављеног српског лингвисте, филолога и књижевника Луке Милованова Георгијевића рођеног у Осату у сребреничкој нахији 1784.године коме је ова манифестација посвећена у знак захвалности за допринос стварању савременог српског језика и афирмације његовог лика и дјела, те подстицаја књижевног и културног ствралаштва.

Вечерас су представљени други и трећи број часописа за културу, књижевност и умјетност “Сребрни вијенац”.

Други број часописа посвећен је стваралаштву аутора из Георгијевићевог завичаја којих није мали број, а у трећем броју објављени су награђени и похваљени текстови на конкурсима чији су побједници вечерас проглашени.

“Просвјета” је и ове године додијелила стипендију најбољем студенту из ове општине и она је припала Тијани Пејић, студенту мастер студија на Архитектонском факултету у Београду.

Након тога приређено је пјесничко вече на коме су стихове говорили пјесници из Братунца Љубисав Симић, Александра Матић и Вукашин Јовановић, те Дејан Коловић из Сребренице.

Просвјетно-културни збор “Стопама Луке Милованова Георгијевића” завршиће се у понедјељак, 13. децембра, одржавањем округлог стола о теми “Статус српског језика и писма” о чему ће говорити професори Катедре за србистику Филозофског факултета са Пала Саша Кнежевић и Жељка Пржуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана