Сребреница: Потврђен случај псећег бјеснила, спроводи се низ мјера заштите

Srna
Сребреница: Потврђен случај псећег бјеснила, спроводи се низ мјера заштите

СРЕБРЕНИЦА, 5. ЈУНА /СРНА/ - У општини Сребреница потврђен је случај псећег бјеснила, а према наредби ресорног министарства спроводе се мјере сузбијања и искорјењивања бјеснила на подручју ове локалне заједнице. Након анализе на Ветеринарском факултету у Сарајеву констатовано је да је ријеч о бјеснилу о чему је обавијештено Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске које је надлежно за ову област.

 

Ветеринарски инспектор Младен Тешић изјавио је да је ријеч о трогодишњем невакцинисаном посавском гоничу који је одмах еутаназиран. Тешић је појаснио да власник побјесњелог пса нема других животиња у дворишту и да је узрок почетка инфекције непознат.

Претпоставља се да узрочник болести потиче од лисице.

Према наредби ресорног министарства, спроводе се мјере сузбијања и искорјењивања бјеснила на подручју ове општине након што је случаја забиљежен прије три дана.

Проглашено је подручје заражено бјеснилом од три километра од мјеста избијања болести, а угроженим се сматра подручје у полупречнику од најмање десет километара.

На зараженом подручју предстоји провођење низа мјера да би се сузбила зараза, а биће појачана контрола животиња.

Сви власници су обавезани да псе и мачке држе под контролом у безбједно ограђеном простору, да их вакцинишу и чувају доказ о вакцинацији.

Тешић је позвао све грађане који примијете наобично понашање својих љубимаца и других животиња да то пријаве и помоћ потраже у надлежној ветеринарској амбуланти.

У Републици Српској посљедњи случај појаве бјеснила код домаћих животиња регистрован је 2011. године, а 2013. године забиљежено је бјеснило код лисице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана