Сребреница: Отворена изложба посвећена страдању у Хирошими и Нагасакију

Срна
Сребреница: Отворена изложба посвећена страдању у Хирошими и Нагасакију

Сребреница - У Сребреници је данас отворена изложба фотографија о страдању становништва јапанских градова Хирошима и Нагасаки од атомских бомби бачених на ове градове прије 71 годину.

Главни савјетник Јапанске агенције за међународни развој /ЈИЦА/ за БиХ Хироки Мијоши рекао је да данас није у Сребреници као стручњак који преноси знање у области пољопривреде, што је његов редовни посао, него као члан тима који организује обиљежавање 71 године од катастрофе која је задесила Јапан, као једину државу у свијету на коју су бачене атомске бомбе, чије се посљедице још осјећају.

"Осјећам личну одговорност да пренесем искуство Јапана као једине државе која је доживјела катастрофу од нуклеарног оружја и желим да укажем на страхоте и дугорочне посљедице да се више никад нигдје не би поновиле", истакао је Мијоши приликом отварања изложбе.

Сребреница је треће мјесто у БиХ у коме је приређена ова изложба, чији је организатор ЈИЦА, а планирано је да се одржи у још десетак градова.

Поред представника општина Сребреница и Братунац и грађана, отварању изложбе присуствовала је и група јапанских студената који су у вишедневној студијској посјети БиХ, те ученици сребреничке основне школе.

У оквиру програма отварања изложбе приказан је филм "Мајчина молитва" који говори о трајним посљедицама од нуклеарних бомби по биљни, животињски свијет и здравље људи, а одржана је и оригами радионица.

Изложба ће бити отворена до 11. септембра.

Прва атомска бомба бачена је 6. августа 1945. године на јапански град Хирошиму, а три дана касније исту судбину доживио је и град Нагасаки.
Тиме је окончан Други свјетски рат у Јапану.

Процјењује се да је од посљедица тих бомби директно и индиректно страдало између 100.000 и 200.000 људи, углавном цивила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана