Сребреница: Од карцинома умрло 11 од укупно 25 становника два сеоцета

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦАУ посљедњих 10 година од разних врста карцинома умрло је 11 од укупно 25 становника планинских сребреничких села Јасенова и Прибојевићи, а двије особе су оперисане и још су на лијечењу.

Списак умрлих и оперисаних од карцинома из ова два сеоцета сачинио је Марко Симић из Прибојевића чији је брат Вељо умро од карцинома.

Марко Симић сматра да су оболијевања посљедица загађења земљишта и околине коју су у ратним годинама на овом подручју починиле НАТО снаге и каже да су у посљедњих 10 година скоро сви умрли мјештани Јасенове и Прибојевића боловали од карцинома.

У сребреничком Дому здравља Срни су потврдили да су особе са Симићевог списка преминуле од карцинома, али да они не воде евиденцију обољелих и умрлих по мјесту становања.

И у овој установи истичу да је изузетно висок број обољелих и умрлих од карцинома у тим малим селима у односу на број становника и да је вишеструко већи него у другим селима, иако немају евиденцију обољелих од карцином по географској припадности, односно насељима ове општине.

Прибојевићи и Јасенова налазе се у непосредној близини површинских копова рудника боксита, од којих су неки исцрпљени и напуштени, а неки су још активни.

Мјештани ових села сумњају да су бивши НАТО "мировњаци" у тим коповима "заборавили" муницију или неку врсту радиоактивног отпада који изазива оболијевање становништва од малигних болести, али никада није обављено истраживање и претраживање терена да би ове сумње биле потврђене или одбачене.

У ова два сеоцета преостало је још неколико старијих становника и за неколико година и она ће остати пуста као већи број села у овој општини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана