Сребреница: Обиљежена Улица Петера Хандкеа

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА - Активисти удружења грађана "Источна алтернатива" данас су на двадесетак објеката у Сребреници налијепили натписе са текстом "Улица Петера Хандкеа", исписане ћириличним и латиничним писмом.

Предсједник овог удружења Војин Павловић рекао је новинарима да су поднијели иницијативу Скупштини општине Сребреница за промјену назива улица у овом мјесту и да у року од 15 дана нису добили никакав одговор.

"За нас ћутање или нерад администрације значи прихватање наше идеје и ово је упозорење одборницима и скупштинском руководству да се морају уозбиљити јер грађани не могу да толеришу њихов нерад и игнорисање потреба и иницијатива", поручио је он.

Павловић је истакао да они неће вјечно да чекају скупштинску одлуку те да желе да грађани виде нови назив улице, који је, како је нагласио, требало давно промијенити, јер више нигдје у БиХ нема Улице маршала Тита, изузев у Сребреници.

"Од данас је за нас ово Улица Петера Хандкеа, нобеловца", нагласио је Павловић.

Према његовим ријечима, ово је порука одборницима да почну радити свој посао, разматрати грађанске иницијативе и одређивати се према њима.

"Ниједан нобеловац никога не вријеђа, па ни Петер Хандке. То су ствараоци највећих умјетничких дјела који износе мишљења и истине, а Хандке је изнио истину о рату у БиХ и страдању и српског и бошњачког народа те да није почињен геноцид у Сребреници, јер да је то учињено Бошњака не би било на овом простору, а они и даље слободно живе у овом мјесту", нагласио је Павловић.

Он очекује да ће ова иницијатива наићи на подршку и да ће Скупштина општине Сребреница прихватити иницијативу "Источне алтернативе" која је спремна да о свом трошку постави нове табле на свим кућама и зградама у Улици Петера Хандкеа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана