Сребреница: Обиљежена годишњица рада Српског културног друштва

Срна
Сребреница: Обиљежена годишњица рада Српског културног друштва

Сребреница - Српско културно-умјетничко друштво /СКУД/ "Свети деспот Стефан Лазаревић" скромном свечаношћу вечерас је обиљежило прву годишњицу постојања и рада.

Ово друштво формирано је при храму Покрова Пресвете Богородице и окупља око 100 чланова, а чине га фолклорна секција од четири старосне групе и гусларска секција.

Од 29. фебруара прошле године, када је одржан први састанак и друштво почело са радом, увјежбали су четири кореографије, а ради унапређења рада и едукације, двоје кореографа овог друштва јуче је присуствовало семинару за кореографе у Сарајеву.

Обезбијеђен је по један комплет народних ношњи за игре из Србије, а наручене су и ускоро очекују да добију ношње за лесковачке и гламочке игре.

У првој години дјеловања СКУД "Свети деспот Стефан Лазаревић" имао је веома успјешну сезону и велики број наступа.

Први пут су наступили код манастира Соко Град код Љубовије, затим у Великој Обарској код Бијељине, у Нишу, два пута на Златибору, у Власеници, Сенти, Братунцу, код манастира Свете Тројице у Сасама и на међународном фестивалу фолклора у Прагу.

Сребреничкој публици представили су се у септембру прошле године, када су организовали смотру фолклора у Сребреници, затим за славу цркве Покрова Пресвете Богородице и недавно на Светосавској академији.

Учествовали су на хуманитарном концерту у Братунцу.

Руководилац ансамбла Данијела Млађеновић каже да, осим игара из Подриња, на наступима изводе и игре из Србије, а ускоро ће и "гламочко глуво коло".

У плану је формирање изворне пјевачке групе, а сљедећи наступи су предвиђени крајем марта на Палама, на позив Удружења "Српска ћирилица" из Београда и за Ђурђевдан код храма Светог Георгија у њемачком граду Хановеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана