Сребреницa: Минибусом брже на тренинг и фолклор

Крстина Ћирковић
Сребреницa: Минибусом брже на тренинг и фолклор

Сребреница - Набавком минибуса намијењеног за превоз дјеце из сребреничких приградских насеља биће увелико олакшани одласци на тренинге, фолклорне пробе те разна такмичења.

Иницијативу за набавку минибуса покренуо је начелник Сребренице Младен Грујичић, који је истакао потребу да буде олакшан превоз дјеце из приградских насеља до града. Оцијенио је да би ова општина набавком минибуса годишње у буџету уштедјела 150.000 КМ за превоз најмлађих.

- Приликом недавног боравка у Вашингтону упознао сам о томе представнике хуманитарне организације "Срби за Србе", који су се заинтересовали за положај сународника у Сребреници и изразили жељу да пруже финансијску помоћ за пројекат који нам је најприоритетнији - рекао је јуче Грујичић и додао да је та организација подржала његову иницијативу и да се ускоро може очекивати финансијска помоћ из САД за набавку минибуса.

Грујичић је навео да у Сребреници дјелују два фолклорна друштва и више спортских клубова који окупљају дјецу и омладину, а који често одлазе у друга мјеста на такмичења и културне манифестације.

- Издвојићемо из буџета дио новца за куповину возила које ће бити додијељено Српској православној црквеној општини Сребреница, а које ће моћи користити и општина за превоз дјеце - рекао је Грујичић.

Свештеник Александар Млађеновић поздравио је иницијативу сребреничког начелника и подсјетио да је прије годину основано Српско просвјетно културно друштво "Свети деспот Стефан Лазаревић" у чијем саставу дјелује фолклорна секција, која окупља више од 100 дјеце и омладине.

- Велики број те дјеце и младих живи у селима Жути Мост, Плави Мост и Дуго Поље, која су од Сребренице удаљена осам километара. Важно је да, уз подршку општине, ријешимо питање превоза дјеце која долазе на пробе фолклора, као и чланове спортских клубова који долазе на тренинге из приградских насеља Сребренице - рекао је Млађеновић.

Марко Симић из Дугог Поља код Сребренице, отац троје школараца, каже да је иницијатива за набавку минибуса више него одлична.

- До сада, због својих скромних примања, нисам био у могућности да дјецу возим на ваннаставне активности иако су они изразили жељу за фолклорном секцијом и тренирањем кошарке - рекао је Симић.

Возило

Свештеник Александар Млађеновић рекао је да је у Аустрији већ пронађен половни минибус који кошта око 17.000 евра.

- Сматрамо да би куповином наши ђаци могли постизати још боље резултате у разним областима и афирмисати Сребреницу - рекао је Млађеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана