Сребреница: До 30. априла на снази мјере заштите

Срна
Сребреница: До 30. априла на снази мјере заштите

СРЕБРЕНИЦА - На данашњем састанку Штаба за заштиту и спасавање општине Сребреница одлучено је да мјере заштите и спречавања ширења вируса корона, које је овај орган донио у претходних мјесец дана, остају на снази до 30. априла, уз могућност продужења њиховог трајања, зависно од ситуације.

На састанку Штаба изнесени су подаци да је у карантину у Сребреници пет особа које су претходних дана стигле из иностранства и све су доброг здравственог стања, тако да се очекује да ће њихови тестови бити негативни и да ће у наредна два дана бити отпуштене.

У Сребреници су у самоизолацији 23 особе у кућној изолацији, међу којима је 18 оних који припадају првом кругу контаката са особом из ове општине која је заражена вирусом корона и превезена на лијечење у Србију, чији је осигураник.

На састанку је речено да 10 здравствених радника и осам чланова породице и комшија, који су били у контакту са тим зараженим лицем, сутра треба да дају брисеве да би било утврђено да ли је дошло до преноса вируса корона.

Због дезинфекције објекта и изолације здравствених радника амбуланта у Скеланима, у којој се обољели лијечио, неће радити 10 дана, а становништво са тог подручја здравствену заштиту користиће у Дому здравља у Сребреници и општина је организовала возила за превоз евентуалних пацијената.

Из полиције је саопштено да претходног викенда није било прекршаја и нарушавања мјера заштите и ограничења кретања, односно полицијског часа.

Као посебан проблем на данашњој сједници истакнута је појава већег броја пожара усљед неодговорног паљења корова и стрништа и затражено од полиције и инспекције да кажњавају одговорне, а грађанима упућен апел да не изазивају пожаре и не пале коров по њивама без адекватног обезбјеђења локације.

На састанку је истакнуто да ватрогасци нису у могућности да стигну да гасе пожаре на свим странама Сребренице јер су њихови људски и технички капацитети ограничени.

Комуналним службама наређено је да појачају спровођења мјере дезинфекције, док су грађани позвани да пријављују евентуални долазак лица из других средина, а да нису одређено вријеме провела у карантину, како би биле предузете одговарајуће мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана