Сребреница: Бесплатан ендокринолошки преглед дијабетичара

Срна
Сребреница: Бесплатан ендокринолошки преглед дијабетичара

Сребреница - Сребренички Дом здравља организовао је данас бесплатно мјерење тромјесечног шећера и ендрокринолошки преглед 20 дијабетичара из овог мјеста, чланова Удружења дијабетичара који не користе инзулинску терапију.

Апарат и тракице за мјерење нивоа шећера у крви донирала је фармацеутска компанија "Ново-нордиск" која је и раније донирала сребреничком Удружењу дијабетичара апарате за контролу нивоа шећера у крви.


Након мјерења тромјесечног шећера пацијентима је омогућен и ендрокринолошки преглед.

Ендокринолог Наташа Ивановић, на основу данашњег налаза и прегледа, неким пацијентима је одредила нову терапију или дјелимично измијенила досадашњу, те дала одређене савјете о начину исхране и неопходности физичке активности да би пацијенти одржавали ниво шећера у организму у дозвољеним границама.

Она је рекла да је ово веома корисна акција за дијабетичаре јер, осим прегледа и одређивања или измјене постојеће терапије, утиче и на подизање свијести обољелих о значају редовног контролисања да би се ниво шећера одржавао у дозвољеним границама и спријечиле посљедице које та болест може изазвати.

Ивановићева је поздравила иницијативу и активности сребреничког Удружења дијабетичара.

Представник "Ново-нордиска" Салих Ваљевац рекао је да многи дијабетичари из ове општине немају могућност да редовно контролишу ниво шећера у крви и због тога су одлучили да помогну ову акцију и поклоне апарат и тракице за данашњу акцију, што ће чинити и убудуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана