Срби у Ратковићима код Сребренице масакрирани и живи спаљивани

К. Ћ.
Срби у Ратковићима код Сребренице масакрирани и живи спаљивани

Сребреница - Служењем парастоса код спомен-обиљежја у Ратковићима надомак Сребренице јуче су обиљежене 23 године од страдања 24 мјештана које су побиле муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића.

Родбина убијених поновила је да за злочин у Ратковићима још нико није одговарао, али су изразили наду да би након хапшења Орића у Швајцарској могле бити откривене и убице њихових најмилијих.

- Напад је почео око пола пет, а предводиле су га наше комшије из бошњачких села Познановићи, Дедићи и Поткоријен. Опколили су село и уз покличе "алаху екбер", "хватај живе", "кољи" упадали у куће у којима су масакрирали све који нису могли побјећи, а затим куће попалили - рекла је мјештанка Милена Станојевић, којој су тог јутра убијени муж Станоје, отац Обрен Богичевић и брат Милош, чији посмртни остаци још нису пронађени.

Раденки Станојевић је убијен муж Никола, а она је тешко рањена.

- Куће су биле у пламену, бјежали смо из пакла. Било је страшно слушати запомагања стараца које су масакрирали и живе палили - присјећа се стравичних призора Раденка, која је остала без мужа са четворо дјеце, од којих најмлађе није запамтило оца.

Предсједник општинске Борачке организације Гојко Симић изразио је очекивање да ће процесуирањем Орића бити откривени и починиоци злочина над мјештанима Ратковића.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ратковићи Милан Станојевић рекао је да је у девет српских заселака обновљено само пет од 60 потпуно уништених кућа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана