Срби у ФБиХ: Бошњаци и Хрвати заборавили Дан устанка 1941.

Танјуг
Срби у ФБиХ: Бошњаци и Хрвати заборавили Дан устанка 1941.

Босански Петровац - Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ саопштио је да су бошњачки и хрватски политичари заборавили да честитају 27. јул, Дан устанка против фашизма 1941. и поклоне се народу Дрвара, Босанског Грахова, Босанског Петровца и Гламоча.

“Док Хрвати и Бошњаци једни друге оптужују за неформирање власти и застоје у напретку, заборавили су на Србе у Федерацији, заборавили су на устанак и на Дрварску Републику, тада највећу слободну територију у нацистички поробљеној Европи”, саопштио је у недјељу Одбор.

Општине Дрвар, Босански Петровац, Грахово и Гламоч су дио Федерације БиХ, а Одбор истиче да ове четири општине од осталих општина у Федерацији разликују само двије чињенице: прва, у њима су већински народ Срби, и друга, ове четири општине су носиле антифашистичку борбу од 1941 до 1944. 

“Можда те двије чињенице утичу да се јуче у Сарајеву и Мостару једва спомиње устанак против фашизма. Можда зато бошњачки и хрватски политичари нису јуче 27.јула могли скупити снаге, купити вијенце, сјести у ауто и отићи у Дрвар, и те вијенце спустити на споменик устаницима у Дрвару”, навео је Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана