Срби у дијаспори празник дочекали у породичном окружењу

Срна
Срби у дијаспори празник дочекали у породичном окружењу

БЕОГРАД - Срби у дијаспори дочекали су Васкрс традиционално у кругу породица у нади и вјери у Бога да ће ускоро све кренути ка бољем будући да су храмови због вируса корона и уведених мјера да би се спријечило његово ширење јутрос били празни.

Дара Милеуснић из Бањалуке, која са супругом Милом живи у њемачком Билефелду, испричала је Срни да су прославу празника замишљали другачије, али да се потврдила она стара истина да "човјек снује, а Бог одлучује".

"Нисмо могли отићи ни у Београд, где је моја породица, ни у Бањалуку код супругове фамилије, што нам је био план. Уместо тога, од јутрос смо на телефонима и размењујемо честитке са најближим. Нека нас Бог све заједно чува и сачува", рекла је Милеуснићева, која је као радник локалне болнице изложена свакодневним ризицима.

Она је нагласила да у Цркви Светог Василија Острошког у том мјесту јутрос није било службе, али да су вјерници могли од 10.00 до 12.00 часова да запале свијеће и да се помоле.

"Свако у себи носи Бога и важно је да ништа не наруши наш мир и да данас будемо истински радосни, јер се имамо чему радовати", истакла је Милеуснићева.

Светлана и Малиша Симеуновић из Новог Сада, који живе у Едмонтону, на крајњем сјеверу Канаде, остали су будни до дубоко у ноћ да би дочекали јутро у Србији и позвали најближе и са њима подијелили радост празника, али и наду да ће пандемија брзо проћи и да ће се ускоро видјети.

"На некретање, социјалну дистанцу и неку врсту изолације смо навикли, али никако не можемо да прихватимо да ове године више нећемо моћи у Србију. Надам се да ће се све окренути на боље и да ћемо ипак у домовину", додале је Симеуновићева.

Она је навела да су тамошњи Срби имали прилику да све црквене службе у данима Васкрса прате из Цркве Светог Саве преко сајта те богомоље, што им је много значило.

У дому породице Елене и Саше Срдић у Кијеву јутрос је било посебно свечано, а Васкршњи дан је почео туцањем јаја, која је домаћин по старинском обичају, донесеном из родног Дрвара, обојио у љускама лука које је сакупљао од Божића.

"Трогодишња Милица је била посебно усхићена када је видјела шарену корпу. Браћа Петар и Кирил су јој жмало прогледали кроз прстеж. Тако да је она наш шампион", прича Срдић.

Он се нада да ће "вријеме короне" убрзо бити иза њих, да ће се живот вратити у своју колотечину и да ће до краја године моћи доћи у Србију. Наду да ће тако бити има и његова супруга Елена.

"Радосни смо због нашег празника, руског и српског, посебно дјеца. Недостаје ми што их јутрос нисам могла одвести у Кијевску-печарску лавру која је као и храмови у Србији затворена за вјернике због епидемије, али је Бог у нашим срцима и у нама", закључила је Елена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана