Срби из Аустралије помажу градњу цркве

Р. Ђ.
Срби из Аустралије помажу градњу цркве

Фоча - Донација за изградњу спомен-цркве у Јошаници код Фоче посвећене жртвама злочина који се догодио на Никољдан 1992. године и свим страдалим овог краја у посљедњем рату стигла је из далеке Аустралије.

Уз благослов пароха Ђорђа Петровића, 1.740 евра прикупила је Црквена општина Успења пресвете Богородице у Златној Обали - шестом по величини граду у Аустралији.

- Упознати смо са јошаничком трагедијом јер долазимо из тих крајева. Дубоко дирнути величином те трагедије, сви наши вјерници су се одазвали - каже члан Црквеношколског одбора Радмило Зеловић.

Градњу спомен-цркве Светих Ћирила и Методија иницирали су мјештани и општинска Организација породица погинулих бораца и несталих цивила, уз благослов Српске православне цркве. У мају ове године освештани су темељи цркве, за чију изградњу је земљиште уступила породица Вишњић, која је највише страдала у никољданском покољу.

На Никољдан 1992. у освит зоре муслиманска војска из Горажда запалила је готово сва села Горње Јошанице и масакрирала 56 мјештана, већином жена и стараца. Свирепо је убијено и троје дјеце - брат и сестра Дражен и Драгана Вишњић и Данка Тановић. И поред бројних свједочења преживјелих, 23 године након злочина још се чека на подизање оптужница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана