Срби и у Аустралији славе уз печеницу и фолклор

Д. Ј.
Срби и у Аустралији славе уз печеницу и фолклор

Србац - Протонамјесник Жељко Сарић из Српца вратио се из посјете вјерницима из србачке општине који живе у Аустралији, гдје је служио литургију поводом 30. годишњице од освештања храма Светог Јована Крститеља у Вулонгонгу.

- На том подручју дјелује готово 50 парохија, а литургију је служило осам свештеника, међу којима је шест из Бањалучке епархије, који већ дуго живе у Аустралији - истакао је Сарић.

Веома срдачан дочек имао је и у Перту, гдје се сусрео са протојерејем Сашом Стојановићем, а посјету је искористио да обиђе и цркву посвећену Светом Сави. Сарић каже да га је посебно одушевило што су све породице из србачког краја задржале наше обичаје, које чувају са великом љубављу.

- Српска црква је у њиховим градовима преузела вођење вјерског, али и друштвеног живота. Храмови нису само мјеста за молитве, већ и за друга окупљања наших земљака. У кругу цркви имају сале у којима приређују фолклорне манифестације и друга дружења. Они обиљежавају своје крсне славе, пеку божићну печеницу и на друге начине његују традицију нашег народа - истиче Сарић.

Аустралијске вјернике је упознао са изградњом новог храма Васкрсења Господњег у центру Српца, који се гради већ 11 година, а многи од њих су издвојили новчани прилог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана