Србачко позориште Домино уљепшало љетовање дјеци из Српске: Принчеви и војници смијехом руше границе

Дејан Јовичић
Србачко позориште Домино уљепшало љетовање дјеци из Српске: Принчеви и војници смијехом руше границе

Србац - Представа "Иза седам њива и седам кривина" измамила је осмијехе дјеци из осјетљивих категорија, коју су за њих у Црној Гори извели чланови аматерског позоришта "Домино" из Српца.

Представа је одиграна у дјечијем одмаралишту у Бечићима, гдје ове године бесплатно љетује 1.800 дјеце из свих крајева Српске посредством Јавног фонда за дјечију заштиту у оквиру пројекта "Социјализација дјеце 2017". Ријеч је о малишанима из социјално угрожених, вишечланих или борачких породица, обољелој и дјеци са посебним потребама, као и талентованим ученицима. Директор позоришта Драган Радоњић каже да је њихов колектив препознао значај овог пројекта јер је, поред развијања емпатије и припадности вршњачкој групи, нагласак стављен и на културно уздизање младих.

- Пријавили смо се на конкурс јавног фонда у категорији надарене дјеце, те тако добили прилику да обрадујемо малишане представом коју смо брижљиво припремали. Представа је рађена по тексту дипломираног драматурга Николине Шушак, а пробе су трајале три мјесеца - рекао је Радоњић.

Он је додао да су извођењу представе присуствовали малишани из Кнежева, Источног Сарајева, Источног Старог Града, Зворника, Требиња, Српца и Ужица.

- У интерактивној представи учествовала су и дјеца која су корисници овог програма. Тако смо, поред шест наших глумаца, укључили још шесторо малишана који су као статисти глумили принчеве, војнике и купаче на плажи. На овај начин смо дали допринос социјализацији дјеце, што је и основна идеја пројекта - истиче Радоњић.

Позориште "Домино" је познато и по хуманитарном раду, па су тако поклонили ласерски штампач основној школи у Разбоју, а помогли су и обнављање књижног фонда у њиховој школској библиотеци, када су уз помоћ Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке овој школи уручили 20 књига.

Позориште постоји већ пет година, а "Иза седам њива и седам кривина" им је четврта самостална представа.

- Кроз наше позориште је прошло више од 60 дјеце и одраслих, а неки од њих су заиграли и у Бањалучком студентском позоришту - рекао је Радоњић.

Немају просторије

Један од приоритета позоришта "Домино" јесте да добију властити простор за вјежбање како би и даље реализовали хуманитарне и сличне пројекте.

- До сада смо вјежбали у просторијама вртића, основне школе, удружења "Ц.Е.З.А.Р." и "Извор", те Дому културе, а веома би нам значило да имамо стални простор у којем бисмо могли дјеловати - каже Радоњић, који захваљује и општини Србац на помоћи у реализацији нове представе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана