Србачко аматерско позориште “Миленијум” обиљежило 13 година рада

Дејан Јовичић
Србачко аматерско позориште “Миленијум” обиљежило 13 година рада

Србац - Кроз србачко аматерско позориште “Трупа Миленијум” у протеклих 13 година прошло је више од 100 основаца и средњошколаца, који су научили основе глуме, а некима од њих даске које живот значе постале су животни позив.

Са младим талентима од првог дана ради глумица Народног позоришта РС Слађана Зрнић, која је препознала велику жељу овог позоришта да обогати друштвени живот Српца. Због тога је покренула часове глуме, из којих се изродило чак 10 представа овјенчаних са 16 награда на позоришним фестивалима широм БиХ и Хрватске.

Међу њима је било 10 награда за глуму, по двије награде за режију и најбољу представу, као и признања за најбољи ауторски рад са младим људима и сценски израз и инвентивност.

- Све је почело када сам упознала директорицу Невладине организације “Миленијум” Санелу Видовић, која је жељела да у Српцу покрене нешто ново и другачије. Брзо смо дошле на идеју да оснујемо позориште с циљем да младе едукујемо да воле театар и да се културно уздижу у том смислу. И нисмо погријешили, од првог дана интересовање је заиста велико - каже Зрнићева.

У првој представи “Женски разговори” глумило је свега шест дјевојака, а позориште тренутно броји випе од 35 чланова, узраста од 13 до 18 година.

Извршна директорица “Миленијума” Санела Видовић каже да је поносна што су се скоро сви чланови позоришта по завршетку школе уписали и на факултете.

- Срећна сам што смо многима од њих усадили љубав према позоришту и што смо им дали прилику да изразе своју креативност. То се види и по томе што се тренутно школују по један будући драматург и психолог за едукативну драму, а троје глумаца из нашег позоришта наставило је рад у Студентском позоришту у Бањалуци - каже Видовићева.

Она истиче да је младима у овом позоришту омогућено и снимање кратких филмова за дјецу, одласци на кастинге и учешће у разним секцијама и камповима, а у свему томе добијају и подршку општине и Министарства просвјете и културе РС.

Ученик Центра средњих школа “Петар Кочић” Марко Миљевић каже да је глуму заволио још од малих ногу и истиче да му је драго што има прилику да у свом родном граду стиче основне глумачке вјештине.

- Члан сам глумачке радионице већ шест година и позивам младе из нашег града да нам се придруже, јер нама никад није досадно. Стално учимо нешто ново - каже Миљевић.

У “Миленијуму” су ових дана започели рад на 13. представи, која ће се звати “Грчка митологија - Богови су некад били људи”, а премијера се очекује 23. августа у Дому културе у Српцу.

 Позориште “Домино”

У Српцу је веома активан глумачки аматеризам још од 1976. године, када је у овом граду организован 18. фестивал аматерских позоришта БиХ па све до данас. Осим “Трупе Миленијум” 2012. године основано и Аматерско позориште “Домино”, које је недавно у Српцу организовало први “Домино фест”, на којем су угостили аматерска позоришта из Мостара, Бугојна и Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана