Ср­бач­ким по­љо­при­вред­ни­ци­ма из ло­кал­не ка­се би­ће ис­пла­ће­но 120.000 КМ

Де­јан Јо­ви­чић
Ср­бач­ким по­љо­при­вред­ни­ци­ма из ло­кал­не ка­се би­ће ис­пла­ће­но 120.000 КМ

СР­БАЦ - Ср­бач­ким по­љо­при­вред­ни­ци­ма у овој го­ди­ни би­ће ис­пла­ће­ни под­сти­ца­ји у из­но­су од 120.000 КМ и су­фи­нан­си­ра­но ре­корд­них де­вет мје­ра што је зна­ча­јан сти­му­ланс за раз­вој по­љо­при­вре­де као нај­зна­чај­ни­је при­вред­не гра­не у овој ло­кал­ној за­јед­ни­ци.

На­чел­ник одје­ље­ња за при­вре­ду, по­љо­при­вре­ду и дру­штве­не дје­лат­но­сти Мар­ко Ми­хољ­чић ре­као је да је пред­ви­ђе­на на­бав­ка пла­сте­ни­ка са си­сте­мом за на­вод­ња­ва­ње за 59 ко­ри­сни­ка за шта ће би­ти из­дво­је­но до 30.000 КМ.

- Ри­јеч је о 31 пла­сте­ни­ку по­вр­ши­не 100 ква­драт­них ме­та­ра и 28 пла­сте­ни­ка по­вр­ши­не 50 ква­дра­та. Ре­сор­но ми­ни­стар­ство пу­тем ИФАД про­јек­та по­кри­ће 40 од­сто тро­шко­ва, оп­шти­на Ср­бац 20, а ко­ри­сник под­сти­ца­ја 40 од­сто - ре­као је Ми­хољ­чић.

Би­ће су­фи­нан­си­ра­на и на­бав­ка но­вих по­љо­при­вред­них при­кључ­них ма­ши­на за шта ће ко­ри­сни­ку би­ти до­ди­је­ље­но од 750 до 2.500 КМ.

- Пла­ни­ра­ли смо и по­др­шку уво­ђе­њу си­сте­ма за на­вод­ња­ва­ње у ра­тар­ској, по­вртар­ској и во­ћар­ској про­из­вод­њи у из­но­су до 3.000 КМ по по­љо­при­вред­ни­ку и под­сти­цај за про­из­ве­де­но и про­да­но по­вр­ће у пла­сте­ни­ци­ма у ви­си­ни до 0,15 КМ по ки­ло­гра­му ко­ји не мо­же би­ти ве­ћи од 2.000 КМ - ре­као је Ми­хољ­чић.

Во­ћа­ри­ма ко­ји по­диг­ну но­ве ви­ше­го­ди­шње за­са­де ја­бу­ча­стог, ко­шти­ча­вог, је­згра­стог, ја­го­да­стог и бо­би­ча­стог во­ћа и ви­но­гра­да ис­пла­ти­ће се под­сти­ца­ји у ви­си­ни од 2.500 КМ по ко­ри­сни­ку, док ће се ре­ги­стро­ва­ним про­из­во­ђа­чи­ма ко­ји про­из­во­де и про­да­ју мли­је­ко суб­вен­ци­ја об­ра­чу­на­ти у из­но­су од 0,10 КМ по ли­тру, од­но­сно до 3.000 КМ.

- Од ове го­ди­не по­но­во смо увр­сти­ли мје­ру суб­вен­ци­је за про­ши­ре­ње пче­ли­њих дру­шта­ва што ће по­мо­ћи у сми­слу ку­по­ви­не се­лек­ци­о­них ма­ти­ца, на­бав­ке но­вих ко­шни­ца и оста­ле опре­ме. Пра­во има­ју чла­но­ви ко­ји су упи­са­ни у еви­ден­ци­ју пче­ла­ра и пче­ли­ња­ка Ре­пу­бли­ке Срп­ске, а под­сти­ца­ји из­но­се до 4.000 КМ - ис­та­као је Ми­хољ­чић.

Јед­на од мје­ра од­но­си се на про­мо­ци­ју ма­лих по­љо­при­вред­них про­из­во­ђа­ча и њи­хо­во по­ве­зи­ва­ње са тр­жи­штем у са­рад­њи са по­љо­при­вред­ним кла­сте­ром ГЛС. Ми­хољ­чић ка­же да ће за бо­љу кон­ку­рент­ност ср­бач­ких про­из­во­ђа­ча на тр­жи­шту би­ти уло­же­но до 4.900 КМ у мар­ке­тин­шке ак­тив­но­сти.

- За­јед­но са кла­сте­ром ГЛС спро­ве­ли смо не­ко­ли­ко ини­ци­ја­ти­ва, на­ро­чи­то у по­гле­ду ве­ће про­мо­ци­је бо­ров­ни­ча­ра из Срп­ца и њи­хо­вих про­из­во­да, а на­мје­ра нам је да по­ве­ћа­мо сви­јест по­тро­ша­ча о зна­ча­ју ку­по­ви­не ло­кал­них про­из­во­да - ре­као је Ми­хољ­чић.

Пред­сјед­ник Са­вје­та за по­љо­при­вре­ду оп­шти­не Ср­бац Јор­дан Ку­ва­ља ре­као је да је на њи­хов при­је­длог у оп­штин­ски про­грам под­сти­ца­ја увр­ште­на и суб­вен­ци­ја за про­из­вод­њу и уз­гој ква­ли­тет­них при­плод­них кр­ма­ча и су­пра­сних на­зи­ми­ца ко­је се во­де у ма­тич­ној еви­ден­ци­ји ре­сор­ног ми­ни­стар­ства.

- Сек­тор сви­њо­гој­ства у по­сљед­ње ври­је­ме је на ве­ли­ком уда­ру, а ова гра­на сто­чар­ства за­у­зи­ма зна­ча­јан дио у по­љо­при­вред­ној и пре­храм­бе­ној про­из­вод­њи у Срп­цу.

Пред­ло­жи­ли смо да се до­ди­је­ле не­по­врат­на сред­ства за про­из­вод­њу и уз­гој кр­ма­ча и на­зи­ми­ца чи­је основ­но ста­до има нај­ма­ње се­дам гр­ла, у из­но­су до 50 КМ по гр­лу и мак­си­мал­но 1.500 КМ по под­но­си­о­цу за­хтје­ва. На тај на­чин до­при­ни­је­ће­мо ства­ра­њу ква­ли­тет­ног тов­ног ма­те­ри­ја­ла и до­би­ја­ња ме­са нај­бо­љег ква­ли­те­та - ре­као је Ку­ва­ља.

По­моћ Ре­пу­бли­ке 

Под­сти­ца­ји из оп­штин­ског бу­џе­та за ср­бач­ке по­љо­при­вред­ни­ке по­ве­ћа­ни су у од­но­су на про­шлу го­ди­ну за 20.000 КМ, а у по­ре­ђе­њу са 2018. го­ди­ном за чак 70.000 КМ. Ми­ни­стар по­љо­при­вре­де, шу­мар­ства и во­до­при­вре­де РС Са­во Ми­нић је при­ли­ком не­дав­не по­сје­те Срп­цу на­ја­вио да ће за раз­вој по­љо­при­вре­де у овој ло­кал­ној за­јед­ни­ци би­ти из­дво­је­но пет ми­ли­о­на КМ ове го­ди­не, што је зна­чај­но по­ве­ћа­ње у од­но­су на 2022. го­ди­ну ка­да су ова сред­ства из­но­си­ла 2,7 ми­ли­о­на КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана