Србачки волонтери синоним за хуманост и истрајност

Дејан Јовичић
Србачки волонтери синоним за хуманост и истрајност

СРБАЦ - Волонтери нису бесплатна радна снага која се искориштава већ значајан ресурс једне друштвене заједнице, а предности друштвено-корисног рада су вишеструке, од стицања нових знања до откривања талената у себи и развијања постојећих потенцијала.

Каже то извршна директорица србачког Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.” Тања Шњегота истичући да је у протеклих 13 година кроз њихово удружење прошло више од 1.200 омладинаца који су стекли непроцјењиво искуство, а многи од њих су вјештине које су савладали примијенили у каснијем раду у струци.

- На годишњем нивоу активно је између 50 и 100 волонтера, а близу 500 њих има волонтерску књижицу. То је значајан ресурс за општину Србац, јер су млади били носиоци многих радних акција, попут уређења паркова и излетишта, садње дрвећа и изградње спортске инфраструктуре, а неки од њих су се кроз волонтерски рад опредијелили за свој животни позив - рекла је Шњегота.

Један од значајнијих пројеката чији је “Ц.Е.З.А.Р.” идејни творац је пројекат “Еко активизам младих у БиХ” у склопу којег су удружили снаге са омладинским удружењима широм Републике Српске и ФБиХ, да би свијест о волонтеризму и заштити животне средине проширили ван граница Српца.

- Окупили смо младе из неколико општина и с њима посјетили Бардачу на тему угрожености овог мочварног подручја, али и планинских и морских еко-система. Путовали смо у Неум, гдје смо чистили плаже од отпада, а средњој школи у овом граду смо уручили двије канте за смеће са порукама које позивају на еколошку освијештеност. Канте смо поставили и у Тренинг центру Природно-математичког факултета у Бардачи и Националном парку “Козара” - рекла је Шњегота.

Србачко удружење ће бити прво у БиХ које ће организовати едукације с циљем побољшања положаја младих у саобраћају у сарадњи са партнерским организацијама из Словеније, Србије и Аустрије кроз “Ерасмус плус пројекат”.

- Пројектни тим се већ састајао у више наврата да би израдио најбоље моделе превенције саобраћајних несрећа код младих, али и подршке секундарним жртвама саобраћајних несрећа и ове моделе ћемо примијенити у локалним заједницама широм БиХ - нагласила је Шњегота.

Она додаје да је ове године у њиховом удружењу организовано 11 различитих програмских активности које је похађало око 200 дјеце предшколског и школског узраста, а организовано је и неколико хуманитарних акција. Једна од њих која се одвија 11 година заредом је акција “Буди ми пријатељ” у склопу које прикупљају средства за куповину школског прибора дјеци слабијег имовног стања.

- Наши волонтери израдили су касице које смо поставили на око 50 различитих локација у граду и грађани већ увелико у њих убацују своје новчане прилоге. Нечије мало нама значи много, јер смо прошле године на овај начин спаковали чак 140 школских руксака и подијелили их дјеци из социјално угрожених и вишечланих породица. Надамо се да ће ове године тај број бити већи - рекла је Шњегота.

Додатни подстрек

“Ц.Е.З.А.Р.” је већ четврту годину заредом сједиште Волонтерског сервиса Републике Српске, а њихова чланица Ирина Кљајчин прошле године је проглашена за једног од пет најбољих волонтера у Републици Српској.

- На волонтере увијек гледамо као на равноправне чланове нашег удружења и то је разлог због чега нам долазе и остају. Израда локалне волонтерске политике, која је у завршној фази, сигурно ће додатно оснажити волонтеризам у Српцу - рекла је Шњегота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана