Србачки Водовод на леду због дуговања бившем директору

Јасна Драгојевић
Србачки Водовод на леду због дуговања бившем директору

Србац – "Водоводу" из Српца послије непуних десет дана од деблокаде рачуна пријети исти сценарио због дуга према бившем директору овог комуналног предузећа Славену Марићу.

Суд је раније донио одлуку да се Марићу исплате заостале плате од новембра 2013. до маја 2015. године у износу од 48.000 марака с каматама, а нови судски поступак би ово предузеће могао ојадити за још толики износ.

"Глас Српске" сазнаје да је блокада рачуна "Водовода" услиједила након што је садашњи директор Младен Драгосав одбио да испоштује другостепену судску пресуду којом је наложено да се Марићу исплате сва дуговања и да се врати на посао.

- Сада је току нови поступак којим ће бити обухваћен период од маја прошле године до данас и очекује се да ће Марић бити обештећен за исти износ - тврди извор "Гласа".

Тако би уз садашњу пресуду од 48.000 марака с каматама, те 20.000 за доприносе и 5.500 КМ судских трошкова, могла пристићи још једна таква, што би са рачуна "Водовода" скинуло најмање 140.000 марака.

Адвокат Предраг Барош, који заступа Марића, рекао је да се не може говорити о износу који би његов клијент могао добити новим поступком, али да би цифра могла бити као и код првог поступка, односно 48.000 КМ.

- Одлука је правоснажна по основу тужбе за поврат на посао, што је класичан радни спор, гдје смо ми показали да је Марић противзаконито отпуштен са посла - рекао Барош.

Додаје да осим исплата плата са порезима и доприносима траже да Марића врате на посао и то на мјесто директора или друго радно мјесто које одговара његовој стручној спреми.

Како сазнајемо Марић планира и да поднесе кривичну пријаву против Драгосава који би се због непримјењивања одлуке суда могао суочити са казном од 5.000 КМ.

У "Водоводу" су се жалили на пресуду, због чега Марић тренутно није у могућности да располаже новцем која је до сада скинуо са рачуна предузећа.

Бивши начелник општине Драго Ћирић потврдио је да је рачун овог предузећа деблокиран прошле седмице и да је блокада трајала десет дана.

Марић је смијењен у новембру 2013. године на сједници надзорног одбора "Водовода", а као разлог наведено је повећање краткорочних обавеза за 9.000 марака, смањење плата запосленима и незаконито примање нових радника.

Он је тада одбацио све наводе, истичући да је био смијењен како би опстала владајућа коалиција коју су чинили СДС, Коалиција "Звоно", НДП, ДНС и самостални одборник Бранислав Савић. Да то није било далеко од истине, свједочи и то да је двије седмице касније за директора предузећа именована Слободанка Брезовац, а за техничког директора Љубо Ракић који је био одборник ДНС у србачком парламенту.

Закуп билборда и туча

Дешавања у вези са избором директора "Водовода" пратили су инциденти, а становницима Српца остало је у сјећању када је Славен Марић закупио билборде у граду којима је поручио да неће дозволити да "Водоводом" владају криминалци.

Такође, 2013. године у башти једног србачког кафића избила је туча због најава Љубе Ракића да ће смијенити Марића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана