Србачки рекордери у добровољном давању крви: Спасавали и животно угрожену дјецу

Дејан Јовичић
Србачки рекордери у добровољном давању крви: Спасавали и животно угрожену дјецу

СРБАЦ - Један од најљепших осјећаја које човјек може искусити је када некоме спаси живот, а то могу учинити само највећи хуманисти, као што су добровољни даваоци крви.

Рекордер у давању најдрагоцјеније течности у Српцу је Владимир Теиновић (63), који је ових дана 110. пут учествовао у хуманитарној акцији србачког Црвеног крста. Давалац је још од средње школе и како каже, ниједном није враћан кући због здравствених разлога.

- Увијек сам волио помагати другима, тако сам васпитан и то је за мене нешто посебно. Дароваћу крв кад год могу, иако године већ притишћу, у инвалидској сам пензији, а био сам и три пута рањаван у рату - каже Владимир.

Добитник је бројних захвалница и признања, а најдража му је она коју му је уручио предсједник Црвеног крста Републике Српске прије двије године за 100 даривања крви. Одазивао се на акције, не само у Српцу већ и у другим градовима и општинама.

- Често су ме звали у хитним ситуацијама, као онда када је било потребно даровати крв беби из Лошиња, директно из вене у вену, што никада нећу заборавити - каже Владимир.

Један од србачких рекордера је и Ненад Грбић (71), који је ове године даровао крв јубиларни, стоти пут, за шта је такође добио плакету Црвеног крста, поводом Међународног дана волонтера.

Дарује крв више од пола вијека, а први пут је то учинио са 17 година, када је помогао својој мајци и тада је схватио важност овог хуманог чина. Од тада је, како каже, редовни давалац.

- Увијек сам се одазивао на акције, али и онда када је живот био у питању. Из градишке Службе за трансфузију су ме једном звали и рекли да се догодила саобраћајна несрећа и да хитно треба даровати крв за једну дјевојчицу. Истог момента сам сјео у аутомобил и кренуо. Не знам ко су ти људи, ни одакле су, а оно чега се сјећам је да ми је било драго када сам сазнао да је дјевојчица преживјела - каже Ненад.

Поносан је што је и његова унука Дијана Сулема кренула дједовим стопама и дарује крв од своје 18. године.

- У акцијама је учествовала већ шест-седам пута, а иде и у Бањалуку и друге градове кад год чује из медија да је некоме потребна помоћ - каже Ненад.

Он нарочито апелује на младе и здраве људе да се опредијеле за добровољно давање крви, јер хуманост нема цијену.

- Не може се описати душевно задовољство када знамо да смо неком помогли или спасили живот. Исто тако, никада не знамо када нама, или некоме из наше породице, може затребати та врста помоћи и зато треба да дамо допринос да залихе крви увијек буду довољне - поручио је Ненад.

Акције

У Српцу је ових дана одржана акција добровољног давања крви, на коју се одазвало 69 грађана, а крв је било способно да дарује њих 53. Ове године су одржане три акције на којима је крв даровало 170 Српчана, међу којима је било доста жена и младих, а одазивале су се и читаве породице. У двије акције добровољног давања крви, које је организовао МУП Републике Српске протеклих мјесеци, учествовали су и полицијски службеници из Српца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана