Србачки основци новац за матурску забаву скупили продајом отпада

Дејан Јовичић
Србачки основци новац за матурску забаву скупили продајом отпада

Србац - Ученици деветих разреда подручне школе из Кукуља код Српца организовали су акцију сакупљања папирног и пластичног отпада, а за само неколико дана прикупили су неколико врећа смећа чијом ће продајом обезбиједити новац за своју матурску забаву.

Акција је започела још крајем априла у оквиру обиљежавања Дана планете земље, а настављена је и у мају учешћем великог броја ученика ове школе и њихових родитеља.

- Жељели смо подићи свијест ученика и мјештана о важности очувања животне средине и скренути пажњу на значај рециклаже пластичног отпада - рекла је наставница Сандра Стојковић која је руководила акцијом.

- Задовољна сам колико су се деветаци заинтересовали и потрудили да прикупе што више отпада. Акција ће трајати још неколико дана, па позивам заинтересоване грађане да помогну нашим ученицима да сакупе што већу количину пластичног отпада - рекла је Стојковић.

Један од активиста Марко Кокан презадовољан је резултатима акције.

- Скупљали смо смеће како бисмо помогли друговима који немају новца да плате матуру, а уједно смо очистили околину. Надам се да ће и наредне генерације чувати природу као и ми како би нам свима било љепше - рекао је Марко.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Кукуље Радојица Видовић каже да је ученичка иницијатива за сваку похвалу јер су очистили како простор у ужем центру села, тако и обалу Врбаса од флаша, врећа и друге врста отпада.

Видовић каже да је њихово село надалеко познато по волонтерским акцијама у којима учествују мјештани са својом дјецом, а једна од оних коју ускоро планирају да реализују је уређење вањског изгледа школе.

- Прошле године смо преко ресорног министарства добили столарију, а сада нам је жеља да окречимо комплетну школу и уредимо прилазне стазе. Потребно нам је око 6.000 КМ за грађевински материјал, а радове ће бесплатно изводити мајстори из нашег села. Укључиће се и ученици да помогну колико могу. Поднијели смо захтјев министарству за финансијску помоћ и чекамо одговор. Надамо се лијепим вијестима – каже Видовић.

Друштвени дом

Да заједничким радом могу направити много тога потврдила је и недавна изградња друштвеног дома каквим се може поносити мали број мјесних заједница у Српцу.

- Новац смо добили од донатора, а радове су обављали локални мајстори. Овај објекат је понос нашег села и служи нам за разна друштвена дешавања, а нарочито за наступе нашег фолклорног друштва. Ништа не бисмо могли направити без дјеце из нашег села која су кандидовала два пројекта опремања дома код Омладинске банке Србац и оба су прошла - рекао је Видовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана