Србачки омладинци иницирали бројне пројекте код локалне управе

Дејан Јовичић
Србачки омладинци иницирали бројне пројекте код локалне управе

СРБАЦ - Млади из Српца, жељни квалитетнијих садржаја за спорт и рекреацију, спремни су да се активно укључе у њихово креирање, због чега је ове године одобрено рекордних 19 пројеката омладинских неформалних група, који ће бити финансирани из општинског буџета.

Александар Стојаковић из Ћукала каже да у њиховом селу живи око 300 становника, од чега је око 70 младих испод 30 година који имају потребу да се редовно друже и окупљају.

- Недавно смо уредили спортско игралиште на којем смо замијенили кош-таблу и обруче, поставили нове мреже, офарбали голове и средили клупе, а кроз најновији пројекат адаптираћемо терен за одбојку и поставити ЛЕД рефлекторе. Имамо у плану да организујемо спортске турнире, а очекујемо да ће најмање стотину омладинаца овдје проводити слободно вријеме и развијати здраве навике - рекао је Стојаковић.

Да би анимирала суграђане да се баве стоним тенисом, као једним од најпопуларнијих спортова у Српцу, група младих је кандидовала пројекат набавке два нова стола уз бесплатну седмодневну школу за све генерације.

- Наша амбиција је да мотивишемо талентоване младе играче и омогућимо одраслима да практикују рекреацију која ће позитивно утицати на њихово физичко и ментално здравље. Након завршетка школе столови ће остати у просторијама спортске дворане, гдје ће их користити Стонотениски клуб Србац, који је за кратко вријеме ушао из друге у прву лигу Републике Српске и игра запажену улогу у овом такмичењу - рекао је члан неформалне групе Млади стонотенисери из Српца Алекса Пантелић.

Данијел Сувајац из Лилића каже да су у склопу прошлогодишњег јавног позива добили сто за стони тенис са потребним реквизитима, али немају функционалан објекат у којем би се окупљало више од 40 дјеце и омладине.

- Спортска опрема се налази у друштвеном дому који је једним дијелом адаптиран, али је потребно довести воду и комплетно уредити санитарни чвор, због чега нам је општина изашла у сусрет и одобрила средства - рекао је Сувајац.

У Српцу активно дјелују четири културно-умјетничка друштва са више од 200 чланова и већина њих суочава се са проблемом недовољног броја ношњи. Сара Новаковић из фолклорног друштва “Бели анђео” из Српца каже да ће им уз помоћ локалне управе бити пружена помоћ у набавци нових комплета за најмлађе чланове.

- Дјечији састав већ годинама није мијењао ношњу и сигурно је да ће их ово мотивисати за будуће наступе. Ношње ћемо израдити у једној кројачкој радњи у Српцу, а старији чланови друштва ће својим искуством помоћи у њиховом шивању - рекла је Новаковићева.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да ће за реализацију 19 омладинских пројеката бити издвојено око 20.000 КМ.

- То је за 5.000 КМ више у односу на прошлогодишњи план и наша амбиција је да ова средства буду већа из године у годину. Потребе дјеце и омладине су израженије, а њихове иницијативе све конкретније, што нас јако радује, будући да је подршка младима уз бројне пронаталитетне мјере у фокусу нашег дјеловања - рекао је Михољчић.

Рекордни износи

Марко Михољчић каже да је за финансирање спорта и физичке културе у овој години издвојено 140.000 КМ, односно за 20.000 више у односу на прошлу годину и чак 60.000 више у поређењу са 2017. годином.

- Ове године финансирамо чак 43 културне и спортске манифестације, што је највећи број до сада и за ове намјене издвајамо 25.000 КМ, односно 5.000 више у односу на ранији план - рекао је Михољчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана