Србачки одборници тужбама траже исплате накнада

Милијана Латиновић
Србачки одборници тужбама траже исплате накнада

Србац - Иако 17 мјесеци нису ни видјели скупштинске клупе, због политичке блокаде парламента, одборници актуелног сазива Скупштине општине Србац не одустају од захтјева за исплату накнада.

Одборници на име накнада за рад у Скупштини потражују више од 250.000 марака, а да би им биле исплаћене спремни су и на тужбе.

Одборник ДНС-а Љубо Ракић припремио је документацију и данас ће поднијети тужбу против општине због неисплаћених 9.700 марака, колико износи дуг за одборничку накнаду.

- Након што су ми на мој захтјев из општине писмено доставили податак колико ми дугују, направио сам опомену пред тужбу. Рок опомене пред тужбу истиче данас и тужићу их за неисплаћене накнаде - казао је Ракић и додао да има сазнања да ће и други одборници учинити исто.

Ракић додаје да према његовим сазнањима нису сви одборници у истој ситуацији, јер су некима накнаде ипак исплаћиване.

- Најмање пет одборника је добило једну, двије или више накнада, због некаквих посебних потреба, како су рекли. Ако је исплаћено једном, требало је и другима, а не да се некоме може исплатити, а некоме не може. Начелник и предсједник Скупштине су буквално приватизовали општину - казао је Ракић.

Одборничка накнада у Српцу износи 450 КМ и процјењује се да би сваком од одборника требало бити исплаћено око 10.000 марака. Право на накнаду им је омогућено законским одредбама, иако у Скупштини нису провели ни дана од априла прошле године.

Начелник општине Драго Ћирић је у више наврата тврдио да не жели да исплаћује плате за нерад, иако постоје спекулације да је неким одборницима ипак исплаћивана ова накнада, међу којима су одборници СП-а, док одборницима СНСД-а, ДНС-а, СДС-а, ПДП-а и НДП-а није исплаћена ни марка.

До закључења овог броја "Гласа Српске" Ћирић није одговарао на наше позиве.

Коментар нисмо јуче успјели добити ни од предсједника Скупштине општине Зорана Ђукића, који је такође кадар СП-а. Ђукићу се плата редовно исплаћује из општинског буџета, тако да је за вријеме блокаде Скупштине зарадио више од 40.000 КМ, иако у овом периоду није одржана ниједна сједница.

Занимљиво је да је Ђукић изабран на ову функцију у јулу 2014. године, тако да је свега девет мјесеци активно радио у локалном парламенту, док посљедњих годину и седам мјесеци није имао никаквих скупштинских обавеза.

Новоизабрани начелник општине и предсједник србачког СНСД-а Млађан Драгосављевић рекао је јуче да је и сам као одборник у овом сазиву посљедњу накнаду добио за септембар 2014. године.

- Тржићемо начин да проблем буде превазиђен и да буде постигнут договор са одборницима. Није било приче да се одборници одрекну одборничких накнада у периоду док није засједала Скупштина - рекао је Драгосављевић.

Наглашава да је у свему најважније утврдити стварно стање дуга и у складу са могућностима заузети конкретан став.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор вјерује да ће, када је ријеч о овом проблему, бити нађено рјешење прихватљиво и за одборнике и за нову власт, те истиче да клуб није заузимао никакве посебне ставове у вези са тим.

Плате

Рачун општине Србац константно је у блокади због неуплаћених пореза и доприноса, а радницима општине и јавних предузећа и установа дугује се од три до 12 плата.

Исплата свих заосталих обавеза према одборницима представљала би велики удар на буџет ове локалне заједнице, који годишње износи нешто више од шест милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана